Ambasada SAD u Beogradu: Ne komentarišemo rad obaveštajnih službi

Vesti 13. jan 202320:35 5 komentara
N1

Američka ambasada u Beogradu saopštila je da ne komentariše rad obaveštajnih službi, posle navoda da Vašington ne gleda blagonaklono na imenovanje Aleksandra Vulina za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

U pisanom odgovoru za Glas Amerike, ambasada SAD je navela da ne komentariše rad obaveštajnih službi.

Vlast u Srbiji dobija signale da zvanični Vašington ne gleda blagonaklono na izbor novog direktora BIA Aleksandra Vulina. Prema saznanjima N1 slične diplomatske poruke zvanični Beograd dobijao je više puta do sada, a poslednja je stigla od američkog ambasadora Kristofera Hila prilikom susreta s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem u četvrtak 5. januara.

N1 iz pouzdanih diplomatskih izvora saznaje da je ambasador Hil rekao Dačiću da će saradnja s BIA u narednom periodu biti “duboko zamrznuta” i da je posle razgovora u Vašingtonu zaključeno da „kadrovska rešenja“ u Bezbednosno informativnoj agenciji predstavljaju veliki problem za Sjedinjene Američke Države.

S druge strane, Hil je rekao da SAD žele da intenziviraju saradnju s nekim drugim resorima Vlade Srbije, a među njima je i MUP. Hil je Dačiću rekao da će u tom cilju ubrzo organizovati posetu ministra policije Bratislava Gašića Vašingtonu.

Gašić je bio na mestu direktora BIA do izbora nove vlade Srbije 26. oktobra 2022. godine, a za njegovog naslednika u decembru je imenovan Vulin, bivši ministar policije i odbrane poznat po proruskim stavovima.

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza optužio je Vulina da je u maju 2021. godine, kao ministar policije, organizovao praćenje i prisluškivanje grupe ruskih opozicionara i da je transkripte prisluškivanih razgovora potom predao sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaju Patruševu. Rezultat je bilo hapšenje grupe ruskih opozicionara, a njen lider Andrej Pivovarov osuđen je na pet godina zatvora.

Dok je bio ministar policije, Vulin je krajem 2021. u Moskvi sa Patruševim dogovorio formiranje zajedničke radne grupe za borbu protiv „obojenih revolucija“, odnosno pobuna naroda.

U avgustu prošle godine, u jeku rata u Ukrajini, Vulin se u Moskvi sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i poručio da Srbija „jedina u Evropi nije deo antiruske histerije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare