Ambasade SAD u Beogradu i Prištini: Smesta ukloniti barikade sa puteva

Vesti 11. dec 202218:46 82 komentara
Kosovo blokade
Tanjug/AP/Bojan Slavkovic

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini u zajedničkom saopštenju zatražile su hitno uklanjanje blokada na putevima na severu i "prestanak zastrašivanja i pretnji nasiljem".

Pročitajte još:

„Oni koji su podigli ilegalne blokade treba da ih uklone odmah. Očekujemo da se prestane sa pretnjama nasiljem i sa zastrašivanjem“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sjedinjene Američke države izrazile su zabrinutost zbog sitaucije na severu, navodeći u saopštenju da su kosovske vlasti uhapsile jednu osobu pod sumnjom na nasilan napad na pripadnike službi bezbednosti i članove izborne komisije, a da se napad koristi kao opravdanje za protivzakonite blokade puteva, pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

Ambasade su izrazile punu podršku Kforu i Euleksu, i osudile kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne službe bezbednosti.

„Pozivamo sve da pokažu najveću uzdržanost, da preduzmu hitne akcije u smeru deeskalacije i da se susdrže od provokacija. Pozivamo obe strane da rade u okviru dijaloga koji predvodi EU kako bi rešili pitanja od značaja“, navodi se u saopštenju.

Ambasade Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu i Prištini takođe su zatražile uklanjanje blokada puteva, ističući da hapšenje nije izgovor za barikade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare