Ambasador Hovenije: Kosovo u Otvorenom Balkanu samo kao ravnopravno, bez fusnote

Vesti 12. okt 202222:59 > 13. okt 2022 00:02 17 komentara
Kossev

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije izjavio je da Kosovo može da bude član "Otvorenog Balkana" samo ako je ravnopravno sa svim drugim državama.

On je za prištinsku televiziju ATV rekao da je protiv učešća Kosova u ovoj inicijativi ako se ne smatra ravnopravnim.

„SAD su mu javno izrazile podršku. Imali smo dva uslova za našu podršku, najmanje dva, ali dva važna za Kosovo su prvo ako Kosovo učestvuje u tome moraće da učestvuje kao ravnopravan partner. Jedna od šest država Zapadnog Balkana. Bez zvezdice, bez fusnote, bez posebnog statusa. Moralo bi da bude jedno od šest mesta kao i sva ostala. A drugi uslov je bio da sama inicijativa bude u skladu sa procesom članstva u EU i da njen put bude ka članstvu u EU“, rekao je ambasador.

Podvukao je da SAD podržavaju „Otvoreni Balkan“ pod uslovom da su ovi uslovi ispunjeni.

„Ali, veoma smo svesni da je ovo suverena odluka. Vlada Kosova sama mora odlučiti u koje aranžmane želi da bude uključena. Vlada Kosova do sada nije bila zainteresovana da se pridruži inicijativi ‘Otvoreni Balkan'“, rekao je Hovenije.

Kazao je da podržavaju ovu inicijativu ako bude komplementarna i ako pomaže da se ostvare ciljevi slobodnog kretanja robe, ljudi, kapitala i smanjenja trgovinskih barijera.

„Ali ako postane prepreka za sve ove stvari, ili ako postane orudje za spoljni uticaj, onda to ne bismo podržali“, rekao je Hovenier.

„ZSO se mora osnovati, ali u skladu s Ustavom Kosova“

Asocijacija Zajednica opština sa srpskom većinom se mora osnovati, ali samo u skladu sa Ustavom Kosova, kaže ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenije.

„Najvažnije, mislim da je moj kolega, zamenik pomoćnika državnog sekretara (Gabrijel) Eskobar, to javno rekao, kao što sam i ja rekao, i ovo nije promena politike, već Asocijacija mora da se uradi na način da poštuje Ustav Kosova. To mora biti uradjeno na način koji ne utiče negativno na ustavni poredak, smatramo da odluka Ustavnog suda daje odgovarajući okvir da se krene dalje u sprovodjenju ove obaveze“, rekao je Hovenijer za prištinsku televiziju ATV.

Rekao je da niko ne želi stvaranje druge Republike Srpske.

„Postoji mnogo načina da se stvori ovaj entitet, da se vidi realizacija ovog opredjeljenja, koji su u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ni SAD ni naši zapadnoevropski partneri nemaju interes da vide nešto poput druge Republike Srpske ili nečega što bi narušilo ustavni poredak ili uticalo na dobro funkcionisanje kosovske vlade“, dodao je Hovenije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare