Ambasador Hrvatske: Zastava nije skinuta slučajno, bila potrebna neka priprema

Vesti 22. apr 202119:00 > 19:09 19 komentara

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, povodom skidanja zastave te zemlje sa rezidencije u Beogradu, kaže da se ozbiljnost tog incidenta sastoji u tome što on reflektuje jedan deo atmosfere koja nastavlja da se hrani govorom mržnje, radikalizmom, prihvatanjem nasilja kao prihvatljive norme. "Iskreno želim da verujem da su to individualni postupci, ali čak i takvi oni odražavaju deo atmosfere u ovdašnjem javnom prostoru, možda po diplomatskim normama to ne bih smeo govoriti, ali govorim to u najboljoj nameri", navodi ambasador i dodaje da zastava nije skinuta slučajno, "nije prošla skupina huligana koja se vraćala sa piva i popela se na pet-šest metara visoku terasu".

„Mi govorimo o zastavi, ali zapravo govorimo u Srbiji, o tome kako se društvo želi ovde razvijati. U tom smislu, iskreno sam zahvalan Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) Srbije na izvanredno brzoj ili vrlo jasno formulisanoj reakciji, zahvalan sam policajcima koji su došli pred rezidenciju, gotovo da je njima bilo nelagodno što se to desilo“, kaže Biščević povodom najoštrije osude MSP Srbije skidanja zastave Hrvatske sa rezidencije ambasadora.

Povezane vesti

Ministarstvo je u saopštenju izrazilo nadu da „jedan nepromišljen i izolovani akt neće baciti senku na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog poverenja i saradnje“.

Ambasadro Hrvatske kaže da dugo prati srpsko-hrvatske odnose i „ako bih rekao da je razmak između tih incidenata sve duži, onda bi se moglo reći da intenzitet opada, no šalu na stranu, ozbiljnost ovog incidenta se sastoji u tome što on reflektuje jedan deo atmosfere koja se nastavlja hraniti govorom mržnje, radikalizmom, prihvatanjem nasilja kao prihvatljive norme. U poslednje vreme imali smo pretnje rukovodstvu Hrvatskog narodnog veća u Subotici, sad ova zastava“.

Podseća da se incident dogodio u njegovoj rezidenciji koja ima video nadzor, ali nema obezbeđenje.

„Prema prvim policijskim nalazima to se desilo prekjuče oko četiri ujutru. Nije ugodno kad saznate da vam se neko verao po terasi, čupao postolje zastave i bacio je posle u kontejner“, navodi ambasador i izražava nadu da će počinitelji biti pronađeni.

Na pitanje šta misli zašto se to sad dogodilo, kaže da ne bi ni mogao ni hteo da spekuliše, ali da i vreme i način izvršenja ukazuju da je za to trebala velika namera i neka vrsta priprema.

„Nije se slučajno desilo, nije prošla skupina huligana koja se vraćala sa piva i popela se na pet-šest metara visoku terasu“, navodi ambasador.

A upitan koliko ovo opterećuje međusobne odnose Srbije i Hrvatske, kaže da je prošle sedmice u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem spomenuo „da smo taoci nekih drugih igara, mi umesto da držimo volan automobila naših odnosa, mi reagujemo na ove provokacije ili incidente, tabloidne izjave, naslove“.

„Preneo sam poruku iz Zagreba kako čvrsto verujemo da je vreme da stanemo na loptu i da počnemo da upravljamo procesima, a ne da procesi upravljaju nama… Nažalost, na ovim prostorima vrlo je popularno prebacivanje lopte preko granice, jer je tako najlakše da se dobiju neki poeni kod kuće“, kaže Biščević.

„Doista mislim da je vreme da se stane na loptu, da se proširi svest o tome koliko je opasan svet u kojem živimo i da ostajanje na nivou ovakvih budalaština može teško ugroziti budućnost, perspektivu i stabilnost naših zemalja, vraćam se na profil društava koje želimo stvarati i u Srbiji i u Hrvatskoj“, dodao je on.

Naveo je i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra na radnom ručku primiti diplomatske predstavnike zemalja EU, kada će iskoristiti priliku da se barem kratko susretne sa njim i porazgovara o ovom incidentu.

Komentarišući današnju 76. godišnjicu proboja poslednjih zarobljenika iz ustaškog logora Jasenovac, koje su hrvatski državni vrh i udruženja žrtava i ove godine obeležili u dve odvojene kolone, kaže da će večeras prisustvovati otvaranju izložbe o tom logoru u Istorijskom muzeju Srbije, kao i da „to smatra ličnim i profesionalnim korakom koji je dužan da učini, s obzirom na sve što se desilo u Jasenovcu i s obzirom na sve kontroverze s kojima živimo povodom toga“.

„Na ovim prostorima praktično nema naroda koji ima apsolutno čistu prošlost. Moramo da naučimo da živimo sa njom, da odbacujemo sve negativne naslage prošlosti i da se okrećemo budućnosti i jedni drugima“, zaključuje ambasador Hrvatske u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare