Ambasador: Pažljivo pratimo izbore na severu KiM, osudićemo svaku opstrukciju

Vesti 21. apr 202313:52 5 komentara
N1/arhiva

Stav SAD povodom ponovljenih izbora za gradonačelnike i opštine na severu Kosova je jasan i nepromenjen, naveo je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer.

„SAD i naši partneri pažljivo prate ovaj proces. Očekujemo od Vlade Kosova da bude osetljiva na brige svojih građana na severu Kosova tokom ovog procesa“, naveo je Hovenijer u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Pročitajte još

Kosovo će održati ponovljene izbore za gradonačelnika i opštine 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova, u kojima su aktuelni gradonačelnici podneli ostavke 5. novembra 2022. godine.

Hovenijer navodi da ceni „napore kosovskih izbornih zvaničnika da omoguće svim kandidatima da učestvuju“.

„Sve političke partije na Kosovu imale su priliku da izaberu učešće u demokratskom procesu izbora. Podsticali smo kandidate iz svih političkih partija da učestvuju u ovom demokratskom procesu“, navodi ambasador.

Dodaje da će međunarodna zajednica oštro osuditi nastojanja da se ometa sprovođenje ovih izbora, zastrašivanjem ili bilo kakvom pretnjom ili upotrebom nasilja.

„Građani na severu Kosova i sve političke partije imaju odgovornost da poštuju demokratski proces, priznajući da su svi imali priliku da se registruju i učestvuju“, navodi on.

Srpska lista, najveća partija Srba na severu Kosova, odbila je da učestvuje u izborima na severu Kosova.

Partija kosovskih Srba odustala je od lokalnih izbora na severu Kosova 20. aprila, iako je prvobitno prijavila da će učestvovati. Kako su rekli iz ove partije, nema „adekvatnih uslova“ za održavanje izbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare