Ambasador SAD i šef misije OEBS na Božićnoj liturgiji u Gračanici

Vesti 07. jan 202312:32 5 komentara
Shutterstock

U manastiru Gračanica, pred više stotina vernika iz tog mesta i okoline, Božićnu liturgiju danas je služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom eparhije.

Vladika Teodosije je pročitao božićnu poslanicu patrijarha Porfirija, u kojoj se između ostalog ukazuje na stanje ljudskih prava, kao i bezbednosti kosovskih Srba, javio je Radio KiM.

Pročitajte još

Liturgiji su prisustvovali i predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer i šef misije OEBS-a Majkl Devenport.

Nakon liturgije, Hovenijer se kratko obratio novinarima osvrnuvši se se na današnji praznik, ali i na jučerašnji događaj u Štrpcu.

„Dobro jutro i srećan Božić. Čast mi je što me je vladika Teodosije pozvao da prisustvujem jutarnjoj božićnoj liturgiji i da doživim ovu tradiciju koja traje vekovima“, rekao je on.

Osudio je ranjavanje dvojice mladića srpske nacionalnosti kod Štrpca.

„Iskoristio bih ovu priliku da na kratko govorim o situaciji sinoć u Štrpcu i da izrazim kako su SAD zabrinute zbog događaja u kojem su dvojica mladića upucana“, rekao je Hovenijer.

Pozdravio je brzu reakciju kosovskih vlasti i hapšenje osumnjlčenog.

Nakon službe, vernici su se pričestili, a u razgovoru za Radio KiM su uglavnom poželeli mir i blagostanje za svoje porodice i ostale srpske porodice na Kosovu.

Rekli su da ih je jučerašnje ranjavanje dvojice dečaka iz okoline Štrpca mnogo uznemirilo i da ovaj praznik protiče u zabrinutosti izbog tog napada.

Božićna liturgija služena je u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, objavio je Radio Kontakt Plus.

Liturgiju je služio protejer-stavrofor Milija Arsović, u prisustvu brojnih vernika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare