Ambasador SAD: Srbija da uvede sankcije Rusiji, to je u njenom interesu

Vesti 08. feb 202320:15 > 21:22 201 komentara

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da će SAD videti kako će se postaviti prema izborima u Srbiji u slučaju da budu organizovani. Kazao je da evropski i američki pregovarači žele formiranje ZSO i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Odluku o organizovanju prevremenih izbora donose isključivo vlasti u Srbiji, a ako do izbora dođe, videćemo kako ćemo se prema tome postaviti“ rekao je, u odgovoru na pitanje N1, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil.

Pročitajte još:

On je na generalnoj skupštini Američke privredne komore poručio da pregovarači iz Evropske unije kojima se pridružuju i američke kolege pokušavaju da sprovedu u delo Zajednicu srpskih opština i stvore prostor kojim Kosovo može da ima prava i obaveze članstva u međunarodnim organizacijama.

„Rešenje situacije na Kosovu važno je za Srbiju da bi se posvetila svom centralnom zadatku pripreme za članstvo u Evropskoj uniji, obavezujući se i na skup zajedničkih principa EU“, rekao je Hil.

Govorio je i o tome da bi Srbija trebalo da uradi ono što je u njenom interesu, odnosno da se pridruži sankcijama Rusiji. „Zlu se treba suprotstaviti, a Evropska unija to radi“, zaključio je Hil.

Srbija se dugo suprotstavljala sankcijama i svi su razumeli njenu poruku, ali, mada za sve postoji trenutak i vreme, to vreme sada ističe, kazao je on.

„Srbija treba da uradi ono što je u njenom interesu i ne sumnjam u iskrenost srpskog rukovodstva kada to rukovodstvo jasno izražava želju da postane deo Evropske unije i pređe završni deo svog puta na Zapad… Poruka je jasna. Srbija će biti deo Evrope. To se već dešava. Pitanje je samo tempa i obima“, rekao je američki ambasador.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare