Ambasador SAD u Prištini pozvao Kosovo da hitno počne razgovore o formiranju ZSO

Vesti 09. nov 202218:528 komentara
Američka ambasada u Berlinu

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Džefri Hovenijer pozvao je  Vladu Kosova da hitno počne pregovore o formiranju Zajednice srpskih opština i da za deset meseci odloži sprovođenje odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na tablice sa oznakama RKS.

„Predlog za Zajednicu srpskih opština mora biti na stolu“, rekao je Hovenijer u razgovoru sa novinarima u Prištini i dodao da je od Vlade Kosova tražio da ne počne sa kažnjavanjem vozača koji imaju srpske tablice, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Povezane vesti

Izjava američkog ambasadora je usledila pet dana nakon što su predstavnici Srba napustili institucije Kosova, uključujući i Parlament i Vladu.

„Smatramo da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i zabrinuti smo da to ima potencijal da dodatno podigne tenzije na terenu“, kazao je Hovenijer.

„Zabrinuti smo zbog trenutne situacije i mogućnosti eskalacije, mogućeg nasilja i uticaja koji sadašnja situacija ima na funkcionisanje države Kosovo“, dodao je ambasador, uz poruku da „sve strane treba da smanje tenzije“.

Hovenijer je potvrdio da je imao blisku komunikaciju s kosovskom vladom proteklih dana, ali je naglasio da „ne može da potvrdi da je vlada preduzela mere koje je tražio“.

Komentari

Vaš komentar