Ambasadorka Maklaud u oproštajnoj poruci: Šta se očekuje od Brnabić i Vučića

Tanjug/ Vlada Srbije/ Peđa Vučković

Odlazeća ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud pozdravila se s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Građanima Srbije ostavila je oproštajno pismo u kojem je navela da se nada da će Vučić, Brnabić i njihovi naslednici uspeti da u Srbiji izgrade društvo u kojem će sloboda izražavanja, slobodni mediji, otvorena i tolerantna politička debata, poštovanje vladavine prava i demokratske institucije služiti za opšte dobro države i njenih stanovnika.

Maklaud je istakla da je zahvalna Vučiću i Brnabić na ljubaznosti, podršci, posebno za vreme pandemije, ali i na spremnosti da sarađuju kada su se slagali, kao i da razgovaraju kada se nisu slagali.

“Želim im hrabrost da nedvosmisleno ostanu na demokratskom, evropskom putu koji će doneti stabilnost i prosperitet”, poručila je ambasadorka srpskim zvaničnicima.

Dodala je da se nada da će ona i njihovi naslednici raditi na tome da u Srbiji izgrade društvo u kojem će sloboda izražavanja, sloboda medija, otvorena i tolerantna politička debata, poštovanje vladavine prava i demokratske institucije biti u službi opšteg dobra države i svih njenih stanovnika.

Govoreći o ratu u Ukrajini, napisala je da je on doneo izazove posebno pred Srbiju. Dodaje da je naša zemlja donela hrabru i moralnu odluku da osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

“Nadam se da ćete se u narednim mesecima, uz podršku međunarodnih partnera, uskladiti sa ostatkom Evrope u slabljenju Kremlja da vodi ovaj varvarski rat, a da će te u isto vreme nastaviti da smanjujete svoju energetsku zavisnost od Rusije. Putinovi interesi nisu I vaši”, poručila je odlazeća ambsadorka.