Ambasadorka: Srbija prinuđena da razmatra smisao članstva u Savetu Evrope

Vesti 17. maj 202319:12 19 komentara
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope (SE) Aleksandra Đurović izjavila je danas na samitu u Rejkjaviku da je Srbija dovedena u situaciju da razmatra dalji smisao i modalitete svog članstva u toj organizaciji, odlukom o početku procedure prijema Kosova u članstvo.

Na samitu šefova država i vlada članica Saveta Evrope, koji su najviši zvaničnici Srbije bojkotovali, Đurović je rekla da je „nedavnom odlukom Komiteta ministara Saveta Evrope o početku procedure prijema takozvanog Kosova jedan broj zemalja žrtvovao jedinstvo i zanemario fundamentalne principe Saveta Evrope radi ostvarenja sopstvenih političkih interesa i ciljeva“.

„Taj akt, koji direktno ugrožava vitalne interese Srbije u SE, otvara legitimno pitanje kakva je budućnost Srbije u organizaciji i kakvu štetu može da očekuje ubuduće“, kazala je Đurović.

Navela je da je Srbija odlučila da bude uzdržana prilikom današnjeg usvajanja deklaracije „Ujedinjeni oko naših vrednosti“ na samitu zbog „nespremnosti većine članica da zaštite nepovredivost granica svih članica SE“ u tom dokumentu, što je bio i razlog zbog kojeg su najviši zvaničnici Srbije bojkotovali samit.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je prošle nedelje da će Srbija biti predstavljena na najnižem nivou na samitu u Rejkjaviku zbog neprihvatanja predloga Beograda da se u rečenicu deklaracije, u kojoj se pominje teritorijalni integritet Ukrajine, Gruzije i Moldavije, ubaci deo „i svih drugih članica SE“.

Povezane vesti

Đurović je danas navela da se Srbija „distancira od dvostrukih aršina koji se tiču poštovanja međunarodnog prava i principa nepovredivosti granica“ i dodala da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Gruzije i Moldavije, u okviru njihovih međunarodno priznatih granica.

„Srbija istovremeno ima obavezu da poštuje i brani sopstveni teritorijalni integritet, zbog čega se neće odreći bilo kog dela teritorije. Na članicama je da odluče da li će ubuduće selektivno interpretirati fundamentalne vrednosti ili ćemo shvatiti da presedani i odstupanja od poštovanja principa vode nekontrolisanom razvoju događaja u svetu“, dodala je Đurović.

Na početku obraćanja, Đurović je rekla da Srbija apeluje na sve koji mogu da utiču na tok „brutalnog i nepotrebnog“ rata u Ukrajini da ga iskoriste radi što skorijeg okončanja tog sukoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare