Ambasadorka Srbije pri SE: Pokušavaju na mala vrata da provuku članstvo Kosova

Vesti 02. nov 202217:38 9 komentara
Frederick Florin/AFP

Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović izjavila je da bi ta organizacija želela da članstvo Kosova u SE prođe uz što manje protivljenje Srbije, pa čak i uz "neke nepristojne ponude" da Srbija uopšte ne bude prisutna na tom sastanku Komiteta ministara.

Pročitajte još

„U trenutku kada SE insistira na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta u pogledu Ukrajine, imaju pitanje članstva Kosova sa potpuno drugačijim i dvostrukim standardima koje primenjuju. Pokušavaju da to provuku na mala vrata, a da ne dođe do glasanja i do podele na Komitetu ministara, ali jasno je da Srbija ni na koji način ne može da se saglasi ni eksplicitno, ni kroz neku tišinu, da prođe prijem Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i to je stav koji Beograd čvrsto zastupa“, ocenila je Đurović za RTS.

Ona je objasnila da prva faza prijema podrazumeva da Komitet ministara zatraži mišljenje od PSSE, ali do toga još nije došlo.

„Druga faza je kada se kroz Parlamentarnu skupštinu imenuju izvestioci koji rade izveštaje na različite teme, a sve teme se tiču pitanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i na kraju dvotrećinska većina PS treba da donese pozitivnu ili negativnu odluku i na kraju se sve to vraća na Komitet ministara, koji donosi konačnu odluku“, navodi Đurović.

Biro Saveta Evrope na današnjoj sednici nije predložio da se na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara nađe zahtev Prištine za prijem u tu organizaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare