Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu

Vesti 01. feb 202321:36 komentar
AFP/ Patrick Hertzog

Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasador Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.

„Mi smo na sastanku koji je održan 18. januara imali raspravu o tom pitanju, gde je došlo do izražaja da ne postoji jedinstven stav zemalja članica i da postoje različiti pogledi oko vremenskog perioda kada bi to moglo da se nađe na dnevnom redu“, rekla je Đurović.

Ona je kazala da se u periodu od dve sedmice mogla videti promena stava nekih najznačajnijih zemalja, u ovom slučaju zemalja Kvinte.

„Prvenstveno, ovde kod nas u Strazburu je Italija istupila sa tim stavom da ovo nije trenutak kada treba da se pokreće to pitanje, imajući u vidu i situaciju na terenu, odnosno brojna kršenja ljudskih prava prema Srbima koja se dešavaju u poslednje vreme“, izjavila je Đurović za Tanjug.

Prema njenim rečima, tom stavu se posle priključila Francuska, a onda i Nemačka.

„To je ovde njihov stav koji zastupaju sa tvrdnjom da faktički očekuju od Prištine konstruktivniji pristup u dijalogu Beograd-Priština“, naglasila je ambasadorka.

Na pitanje da li je tačno da su američke ambasade uputile zajedničku notu ministarstvima spoljnih poslova pojedinih zemalja članica Saveta Evrop da se pitanje članstva u Savetu Evrope ne stavlja na dnevni red Komiteta ministara dok Priština ne promeni stav o zajednici srpskih opština, Đurović je rekla da to ne može ni da potvrdi ni da demantuje.

„Jedino mogu da kažem da se to nije desilo u samom Strazburu, ali moguće je da je došlo na bilateralnoj bazi ka zemljama članicama, jer SAD jesu aktivna strana u samom dijalogu“, rekla je Đurović.

Ona je napomenula da je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar imao izjave koje su pokazale njihovu zainteresovanost za uspeh dijaloga, ali SAD nisu zemlja članica Saveta Evrope već imaju posmatrački status.

Komitet ministara Saveta Evrope nije na dnevni red današnjeg sastanka uvrstio aplikaciju Prištine za članstvo u ovoj organizaciji.

Američke ambasade ranije su, prema saznanjima Tanjuga, uputile zajedničku notu ministarstvima spoljnih poslova pojedinih zemalja članica Saveta Evrope, u kojoj Vašington traži da se pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope ne stavlja na dnevni red Komiteta ministra tog tela dok Priština ne promeni stav o Zajednici srpskih opština.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se protivi formiranju Zajednice srpskih opština i da ne neće prihvatiti formiranje bilo kakve „monoetničke asocijacije“.

On je naveo da Prištinu ne mogu ucenjivati ni zastrašivati, već je moraju tretirati „fer“ i ravnopravno.