Neobična ambasadorka odlazi iz Srbije, a malo ko zna da je ovde bila i 80-ih

Vesti 08. jun 202309:24 25 komentara
Tanjug/ Jadranka Ilić

Odlazeća ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud je u svom oproštajnom pismu, koje je naslovila “Draga Srbijo”, otkrila široj javnosti nepoznat detalj iz njene biografije – da je prvi put u Beograd stigla vozom sredinom osamdesetih.

Maklaud je tada sa sobom nosila mali šator, a autobusom 53 dovezla se do Košutnjaka, gde je kampovala tokom svog boravka u Beogradu. Kako kaže, da je tada znala na koji način će se ponovo vratiti u srpsku prestonicu, pogledom bi preko brda potražil rezidenciju britanskih ambasadora koja će joj decenijama kasnije biti dom.

Za svoju četvorogodišnju diplomatsku službu u Srbiji rekla je da je bila neočivana kao malo koja. Obeležili su je pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini i “nezamisliva domaća tragedija”, napisala je ambasadorka, ističući da zbog toga nije bila u situaciji da upozna onoliko ljudi koliko je želela i poseti sva mesta koja je htela.

“Ali sam imala priliku da vas upoznam ‘i u zdravlju i u bolesti’”, napisala je Maklaud.

Zahvaljujući se na saradnji srpskim zvaničnicima i diplomatskom osoblju u Ambasadi, posebno je istakla ambasadorku Srbije u Londonu Aleksandru Joksimović, za koju je napisala da je „brilijantna i neumorna“.

Dve ambasadorke su svojevremeno održale zajednički online klavirski koncert u četiri ruke, posvećen borbi protiv koronavirusa.

Maklaud je Beograđanima održala i spontani koncert u Knez Mihailovoj ulici, kada je svirala violinu.

„Na kraju žalim zbog toga što Beograd ne mogu da napustim na isti način kako sam u njega stigla pre nekoliko decenija – vozom“, navela je Maklaud i dodala da će njen naslednik Edvard zajedno sa kolegama iz Evropske unije raditi na modernizaciji železnice tako da naredne generacije studenata i turista mogu lakše da nas upoznaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare