Američka senatorka zatražila hapšenje Radoičića posle sastanaka sa Vučićem i Kurtijem

Vesti 18. feb 202414:35 151 komentara
InstagrambuducnostsrbijeAV

Američka senatorka Džin Šahin pozvala je ove nedelje u Minhenu na hapšenje Milana Radoičića zbog dešavanja u Banjskoj 24. septembra, piše Kossev.

Šahin se na marginama Minhenske konferencije odvojeno sastala sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

U međuvremenu je na panelu ovog međunarodnog foruma kazala da bi Radoičić „trebalo da bude uhapšen i da ode u zatvor“.

„On (Milan Radoičić) je priznao saučesništvo u onome što se dogodilo 24. septembra i ubistvima. Zbog toga bi sada trebalo da odgovara. Srbija i Kosovo treba da sarađuju povodom toga“, kazala je nakon susreta sa Vučićem i Kurtijem, preneo je Kossev.

Da je razgovarao sa Šahin, ali i drugim američkim senatorima, potvrdio je prethodnog dana Vučić u objavi na Instagramu, navodeći da su imali dug, otvoren i sadržajan razgovor.

Kazao im je da je zabrinut za Srbe nakon poslednjih poteza Prištine, pozivajući na nastavak dijaloga, dok se ujedno zahvalio na podršci SAD-a u pronalaženju rešenja.

Vučić, sa druge strane, nije saopštio da su razgovarali i o dešavanjima u Banjskoj, odnosno Radoičiću.

Poziv na hapšenje Radoičića stiže nakon ovonedeljnog oglašavanja kosovskog ministra unutrašnjih poslova, koji je, pozivajući se na obaveštenje INTERPOL-a, kazao da su osumnjičeni za napad u Banjskoj ubačeni u sistem međunarodnih poternica.

„Baš čudno“, prokomentarisao je ovog jutra ironično Vučić, navodeći da je „INTERPOL-ova poternica raspisana po zahtevu nezavisnog Kosova“.

Podsetimo, 24. septembra došlo je do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije. Tada je prvo u ranim jutarnjim satima na ulazu u selo ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije. U ovom mestu su potom ubijena tri člana grupe Srba, dok je više njih ranjeno i uhapšeno.

U međuvremenu je nekadašnji potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo odgovornost za organizaciju napada.

Da je navodno za Milanom Radoičićem i ostalim učesnicima dešavanja u Banjskoj raspisana međunarodna poternica, odnosno upućen zahtev, još početkom decembra su nezvanično izveštavali mediji. Vest su potom potvrdili glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, Bljerim Isufaj, kao i kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.

Kako Kosovo nije član INTERPOL-a, zahtevima za raspisivanje međunarodnih poternica posreduje UNMIK.

UNMIK, međutim, zvanično nije hteo da govori o pojedinačnim licima, kao ni to da li su oni već INTERPOL-u uputili zahtev.

U odgovoru za KoSSev tada su naveli da oni obrađuju sve zahteve koje primaju od kosovskih vlasti za izdavanje međunarodnih poternica i onda ih, po potrebi, šalju INTERPOL-u.

Iako se Svečlja poziva na zvanično obaveštenje INTERPOL-a, ono i dalje nije objavljeno na sajtu ove organizacije. Ujedno, u za javnost dostupnoj bazi podataka INTERPOL-a o osobama za kojima se traga nema novih osumnjičenih za dešavanja u Banjskoj.

Sa druge strane, istragu o dešavanjima u Banjskoj vode i organi u Beogradu.

Radoičić je početkom oktobra priveden od strane Uprave kriminalističke policije u Beogradu, te mu je određeno zadržavanje do 48 časova. On je, međutim, ubrzo pušten, a nakon što je Viši sud u Beogradu odbio predlog za određivanje pritvora.

Upitan da li će Radoičić nakon podizanja INTERPOL-ove poternice biti uhapšen, srpski predsednik Srbije je ovog jutra kazao:

„Polako, pustite nadležne organe državne Srbije… Naši državni organi rade svoj posao i sprovode istragu, i u skladu sa tim će se ponašati“, kazao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare