Američki advokati: Optužba protiv Asanža zasnovana na vladavini prava i dokazima

Vesti 21. feb 202413:45 2 komentara
Reuters/ Stephanie Lecocq REPORT CONTENT

Osnivač portala Vikiliks Džulijan Asanž je krivično gonjen zbog objavljivanja imena izvora, a ne zbog njegovih političkih stavova, saopštili su advokati koji predstavljaju SAD na ročištu na kojem se odlučuje o njegovom izručenju Sjedinjenim Državama.

Američki advokati dodaju da je optužba za špijunažu protiv novinara „zasnovana na vladavini prava i dokazima“.

„Ovo krivično gonjenje je možda bez presedana, ali ono što je on uradio bilo je bez presedana“, rekla je advokatica Kler Dobin, koja zastupa interese SAD, tokom drugog dana saslušanja.

Asanž je „neselektivno i svesno objavio imena pojedinaca koji su služili kao izvor informacija za SAD“, istakla je Dobin i dodala da je to ono što čini objektivnu osnovu za krivično gonjenje Australijanca.

Asanž danas, kao ni juče, nije bio prisutan u sudnici i pratio je saslušanje na daljinu, jer tvrdi da se ne oseća dobro, prenosi Rojters.

Sudu su se u utorak, prvog dana saslušanja, prvi obratili Asanžovi advokati koji su rekli da je reč o politički motivisanom slučaju, dodavši da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava, navodi BBC.

Oni su istakli da imaju dokaze o zaveri američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.

SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanžov portal „Vikiliks“ objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima „Apač“ u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdanjama njegovih advokata, dok američki tužioci tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Ako Asanž dobije slučaj, biće održano novo žalbeno ročište kako bi se ponovo razmotrilo pitanje izručenja u SAD, piše Rojters.

U slučaju da izgubi, preostala opcija za Asanža bi bila na Evropskom sudu za ljudska prava, a njegova supruga Stela Asanž je rekla da će se njegovi advokati obratiti evropskim sudijama ukoliko bude bilo potrebno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare