Američki ambasador: Kosovska policija ima punu podršku SAD, počinioci moraju da odgovaraju

Vesti 24. sep 202311:06 41 komentara
N1/arhiva

Sjedinjene Države najoštrije osuđuju orkestrirane, nasilne napade na Кosovsku policiju, saopštio je američki ambasador u Prištini Dževri Hovenijer.

Кosovska policija, poručio je ambasador SAD, ima punu i legitimnu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u skladu sa ustavom i zakonima Кosova.

„Prepoznajemo i poštujemo njenu ulogu kao prve za reagovanje u vanrednim i kriznim situacijama. Cenimo tekuću koordinaciju između Кosovske policije, Misije EU za vladavinu prava na Кosovu i snaga NATO-a na Kosovu (КFOR), po potrebi“, dodao je Hovenijer.

SAD pažljivo prate situaciju i osuđuju ove nasilne akte protiv, kako se navodi u saopštenju ambasadora, legitimnih vlasti Republike Кosovo.

„Počinioci moraju i biće pozvani na odgovornost i izvedeni pred lice pravde. Trebalo bi odmah da prekinu svoje napade“, poručio je ambasador SAD.

Hovenijer je u ime Sjedinjenih Država, izrazio duboko saučešće nakon smrti narednika kosovske policije koji je noćas ubijen na dužnosti u selu Banjska, i preneo je želje za što brži oporavak dvojice povređenih policajaca.

Podsetimo, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani optužiliu su za napad „srpske kriminalne bande“ koje, kako tvrde, imaju podršku zvaničnog Beograda.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić odgovorio je na optužbe Prištine, navodeći da je Kurti „odmah prvi pojurio da optuži Srbe“.

Opširnije o eskalaciji nasilja na Kosovu čitajte u našem Blogu uživo.