Američki Centar za kontrolu bolesti ukinuo preporuku da se ne putuje u Srbiju

Vesti 19. apr 202210:10 0 komentara
Shutterstock

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u ponedeljak da su za oko 90 stranih destinacija ukinuli preporuku da se ne putuje u te zemlje zbog Kovida 19. Među zemljama i regionima, koji su sa najvišeg četvrtog spušteni na treći nivo (visokog rizika), su i Srbija i Crna Gora.

Nevakcinisanim građanima i dalje se savetuje da ne putuju u zemlje koje su na trećem nivou.

„Ako imate oslabljeni imuni sistem ili ste u povećanoj opasnosti od teških bolesti, čak i ako ste vakcinisani protiv Kovida 19, razgovarajte sa vašim lekarom o rizicima i razmotrite da odložite put u ovu destinaciju. Čak i ako ste vakcinisani, i dalje možete da budete u opasnosti da se zarazite i da prenosite Kovid 19“, navodi se, između ostalog, u preporukama za Srbiju i Crnu Goru, prenosi Glas Amerike.

Među zemljama, za koje je ukinuto upozorenje da se ne putuje, su i Velika Britanija, Francuska, Izrael, Turska, Australija, Grčka, Hong Kong, Italija, Japan, Južna Koreja, Španija i Rusija.

Američke zdravstvene vlasti su prošle nedelje saopštile da će preispitati preporuke za putovanja i da će upozorenje najvišeg, četvrtog nivoa, izdavati „u specijalnim okolnostima, kao što je brzi rast slučajeva ili ektremno visok broj zaraženih“. Trenutno, ni jedna zemlja nije na četvrtom nivou na listi CDC-a.

Stejt department je prošle nedelje saopštio da će takođe značajno smanjiti broj upozorenja da se ne putuje u određene zemlje. Od 215 zemalja i teritorija za koje se izdaju preporuke, trenutno je gotovo 120 na najvišem, četvrtom nivou na listi Stejt departmenta, uključujući veći deo Evrope, između ostalog Srbiju i Crnu Goru, Japan, Izrael i Rusiju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!