Američki kulturni centar biće u „Ložionici“ u Beogradu na vodi

Vesti 15. maj 202413:46 14 komentara
Marina Pupavac/N1

Državna podsekretarka SAD za javnu diplomatiju Elizabet Alen je zajedno sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i čelnicom Nacionalne platforme "Srbija stvara" Anom Ilić danas potpisala memorandum o razumevanju da Američki kulturni centar bude u zgradi Ložionice nekadašnje Glavne železničke stanice, u naselju "Beograd na vodi".

Podsekretarka za u diplomatiju Elizabet Alen je rekla da će to biti „turbo mašina“ koja će pokrenuti odnose SAD i Srbije.

Ona je najavila da će taj prostor kada bude završen „biti mesto gde ćemo graditi naše odnose“ i mesto gde će „državljani obe zemlje moći da dođu da iskažu svoj potencijal u inovativnom prostoru za mlade ljude“.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je navela da je „simbolično važno što će Američki kulturni centar biti u Ložionici u Beogradu na vodi u prostoru koji će biti mesto spajanja kulture, znanja i inovacija i što će SAD finansirati razne projekte“.

Po njenim rečima „pobedničke nacije su one koje gaje i podstiču inovativnost i kreativnost i nacije koje stvaraju nešto novo – biće pobednici u 21. veku“.

„Videćemo rezultate vrlo brzo i nadam se da će to motivisati vladu novog premijera Miloša Vučevića da pokrene slične projekte i u drugim opštinama po Srbiji“ – dodala je Brnabić.

Čelnica platforme „Srbija stvara“ Ana Ilić je rekla da je do pre godinu dana zgrada Ložionice bila ruševina, a danas se pretvara u „centar kreativnih industrija koji će kreirati sadržaje koji su korisni i inspirativni za građane“.

Istakla je da joj je „drago što je Kulturni centar podržan od strane SAD i što su prepoznali viziju i podržali je“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare