Američki senatori: SAD podržavaju napore Kosova za učlanjenje u NATO i EU

Vesti 21. apr 202220:22 > 22:14 23 komentara

Sjedinjene Američke Države podržavaju napore Kosova da se priključi NATO i Evropskoj uniji, rekla je američka senatorka Džin Šejhin na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

„Radujemo se što ćemo podržati vaše želje da budete deo NATO. Senator Tilis i ja smo kopredsedavajući Grupe za praćenje NATO i naporno radimo da podržimo napore američkog Kongresa oko funkcionisanja NATO, da podržimo aspiracije zemalja poput Kosova, koje su zainteresovane za ulazak u NATO“, rekla je senatorka Šejhin.

Povezano:

„Podržavamo i vašu želju da idete putem evropskih integracija i vaše partnerstvo sa Zapadom“, dodala je ona.

Senatorka Šejhin izrazila je i zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao da utiče i na zemlje Zapadnog Balkana.

„Radujemo se što ćemo nastaviti saradnju oko izazova sa kojima se svi suočavamo, posebno u ovom bezbednosnom okruženju sa kojim se sada suočavamo u Evropi, sa svim onim što se dešava u Ukrajini i ničim izazvanom agresijom Rusije. Ne želimo da se to dogodi nigde drugde u Evropi i želimo da se rat što pre završi“, naglasila je senatorka.

Osmani „obavestila senatore o namerama Srbije“

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da je američke senatore obavestila o namerama Srbije, koje su, prema njenoj oceni, vraćanje Balkana u prošlost.

„Postojao je i postoji ozbiljan interes Rusije da destabilizuje naš kontinent i naš region“, navela je Osmani i ocenila da do destabilizacije neće doći.

Američki senatori su se u Prištini sastali i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Razgovarano i o dijalogu sa Beogradom

Američki senator Kris Marfi je pred medijima nakon sastanka sa Kurtijem rekao da se razgovaralo o interesu Kosova za ulazak u NATO i Evropsku uniju, posebno o hitnosti njegove odbrane u vreme kada je Rusija započela rat u Ukrajini.

„Razgovarali smo o našim zajedničkim interesima, interesima Kosova da se pridruži NATO i EU, naravno da je sada hitnije nego ikada da obezbedimo da zemlje poput Kosova imaju zaštitu. Pokušaćemo da u Vašingtonu radimo na pronalaženju novih metoda i načina da zajedno radimo kako bismo to postigli“, rekao je on.

Marfi je dodao da je na sastanku bilo reči i o značaju napretka u dijalogu sa Srbijom, kroz proces koji vodi Brisel.

„Ti razgovori su teški, ali su važni“, rekao je on.

Ističući da SAD ulažu u bezbednost Evrope, a posebno Kosova kao dela Balkana, on je izrazio zahvalnost što je Kurtijeva vlada snažno podržavala ovaj region „za uvođenje sankcija Rusiji“.

Premijer Aljbin Kurti je rekao da je pored zahteva za članstvo Kosova u NATO, razgovarano o značaju povećanja i produbljivanja saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti između Kosova i SAD.

„Na našem sastanku sam naglasio da nikada nije bilo važnije nego sada da se sve demokratije zajedno suprotstave agresivnom ratu u Ukrajini. Ponovo potvrdjujemo našu solidarnost sa narodom Ukrajine, njenim političkim rukovodstvom i borbom za stabilnost i oslobodjenje koju oni vode. U ovom kontekstu, Kosovo je zadržalo istu stranu sa Sjedinjenim Državama, državama članicama NATO i Evropskom unijom“, dodao je on.

Delegacija američkih senatora u kojoj su Kris Marfi, Tom Tilis i Džin Šejhin pre posete Kosovu boravila u Srbiji i Bosni i Hercegovini.