Američki senatori: Srbija treba da uskladi svoju politiku sa EU

Vesti 19. apr 202217:24 > 17:56 255 komentara
N1 Beograd

Američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin, kao i senator Odbora za oružane snage Tom Tilis, naglasili su posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je u ovom istorijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost. Senatori su dodali da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

„Razumemo da Srbija i Rusija imaju kompleksnu istoriju, ali nadamo se da ćemo sa Srbijom nastaviti da radimo kako bi Rusiji dali jasnu poruku“, kazao je senator Marfi.

Senatorka Džin Šahin je dodala da se ovom posetom naglašava važnost Zapadnog Balkana za SAD, „posebno u ovo vreme koje je kritično za evropsku istoriju“.

„Nadamo se da će demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u tom ničim izazvanom ratu“, kazala je Šahin.

Pročitajte još:

Odgovarajući na pitanje novinara da li se sa predsednikom Srbije razgovaralo i o (ne)uvođenju sankcija Rusiji, senatorka Šahin je kazala da je i to bila tema sastanka i dodala da je sigurna da će Srbija i SAD nastaviti da razgovaraju o tome u budućnosti.

„Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom“, naglasila je Šahin.

„Ponašanje i tok ovog rata je brutalan, na meti su civili i to demokratske nacije ne mogu tolerisati. Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedelja i meseci da pošaljemo tu poruku Rusiji“, dodao je Marfi.

Upitani o isporuci kineskog oružja Srbiji, senator Tilis je kazao da ako Srbija nastavi da se kreće u pravcu EU, stvari mogu biti mnogo komplikovanije u zavisnosti od toga odakle stižu neka sredstva.

„Mislim da dugoročno gledano svaka zemlja treba da donese odluku da li je pametno da svoju bezbednost vezuje za Kinu. Ako Srbija namerava da bude deo Evropske unije, onda nije u njenom duguoročnom interesu da razvoja bezbednosne odnose sa Kinom“

Kada je u pitanju Kosovo, senator Marfi je rekao da je i ta tema bila na dnevnom redu i da su SAD razočarane što nema više napretka u sprovođenju sporazuma.

„Ono što je poterbno za dugoročni cilj, uslovi za priznanje postoje, potrebno je da obe strane budu sposobne da te korake primene jer su oni već i ucrtani inicijalnim sporazumom. Mislim da SAD treba da ostanu aktivni učesnik, kao i EU, ovih razgovora. Ali brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave u vezi sa budućnošću odnosa između Srbije i Kosova“, istakao je Marfi.

On je dodao da će ove nedelje putovati i u Prištinu, gde će izvršiti pritisak na Vladu Kosova da ispune obećanja vezana za sporazum.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare