Ana Brnabić: I lokalni i beogradski izbori 2. juna

Vesti 18. apr 202412:12 548 komentara

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je da će lokalni izbori biti istog dana kad i beogradski, 2. juna. Brnabićeva je rekla da je to njena odluka nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je odluka dobra, iako je predlog koji su oni dali, kako kaže, bolji.

Odlučili smo da prihvatimo zahtev, uz konsultaciju sa predsednikom, opozicije oko SPN i koalicije NADA i da raspišemo sve one izbore kojima je vreme padalo za jul i avgust, rekla je. Na današnjem vanrednom obraćanju, Brnabić je potvrdila ranije saznanje N1.

„Ovo će zahtevati izmenu zakona o lokalnim izborima u članu 35. I važno je svakako da to uradimo čim pre, tako da je moja molba službama i svim poslaničkim grupama da to završimo danas popodne“, navela je.

Očekuje, kako je rekla, da taj predlog za izmenu i dopunu zakona o lokalnim izborima potpiše najveći broj poslanika do sada.

„Da sa tim predlogom idemo zajedno i da pokažemo to jedinstvo u teškim trenucima za Republiku Srbiju, za naš narod i za sve naše građane. Nakon toga, pošto 24 časa zakon treba da bude u Skupštini, da u subotu budemo u plenumu i nadam se, s obzirom na to da nema potrebe za preteranom raspravom oko ovoga, jer smo razgovarali o ovome već 17 dana, da u subotu i usvojimo ovaj zakon i da onda u nedelju raspišemo sve lokalne izbore i završimo sa tom pričom“, navela je.

Rekla je da je u konsultacijama sa predsednikom Vučićem, njegova poruka poruka bila da je u ovom trenutku za zemlju najvažnija stabilnost. I ona je navela da je potrebna što veća politička kohezija i da svi treba da prestanemo da se delimo, jer je potrebno vreme i energija za nacionalna pitanja.

Ona je ocenila da su proteklih 17 dana bili lekoviti razgovori, zahvalila je svima koji su učestvovali, navodeći da je ovo način da dođemo do te stabilnosti i da pokažemo da smo ozbiljni i odgovorni ljudi svim našim građanima.

„Verujem da će biti mnogo onih koji će reći da su oni dobili sve što su tražili, da su pobedili, da mi reagujemo samo na pritisak“, rekla je i dodala da je pred Srbijom mnogo izazova i da treba da se radi na stvarima koji se tiču nacionalnih interesa.

Čini se da je danas dobar dan za demokratiju i politiku u Srbiju, navela je.

Kako je rekla, ne bi ovo ocenila kompromisom, „ali opet pokazali smo ozbiljnost i pokazali smo da možemo da radimo zajedno“. „I tako da ja sada očekujem najveću moguću podršku od narodnih poslanika vlasti i opozicije, da zajedno podnesemo izmene i dopune ovog zakona i da zajedno glasamo o tom zakonu“, navela je.

Na pitanje novinara kako je odjednom moguće ovo i zašto ta odluka nije doneta ranije nego sada, kada je ostalo ovako malo vremena do izbora i šta sada može da se sprovede od preporuka, odgovorila je i da i dalje stoji na tome da je ovo presedan i to ne dobar, ali da postoje dve stvari.

„Prva je ta što u ovom trenutku postoji, čini mi se, više nego dvotrećinska većina u Skupštini da se napravi ovakav presedan i važan je u ovom trenutku za zemlju. Druga stvar je ta što je zaista u ovom trenutku, i ja ponovo mislim da to zaista svako može da vidi, situacija u kojoj se naša zemlja nalazi izuzetno teška. Izuzetno teška. Ti pritisci su svakodnevni, oni su raznovrsni, oni dolaze sa različitih strana i oni su kontinuirani. U takvim okolnostima nama treba što veća unutrašnja stabilnost, što veće unutrašnje jedinstvo, treba nam svakako što veća politička kohezija, treba svi da prekinemo koliko god možemo da se delimo i da predstavimo jedan ujedinjeni front koji se bori za nacionalne interese. Za to je potrebno i vreme i energija. Vreme i energiju da se brinemo o tim nacionalnim pitanjima dobijamo na ovaj način. Da je drugačija okolnost u kojoj se nalazi Republika Srbija, verujem da bi i moja odluka bila drugačija“, navela je.

Navela je da se dijalog prvi put odvija u Skupštini i da je dobro što ovaj ima neki rezultat. Kaže da ne  misli da je ovo najbolja opcija, da je bolja bila onu koju su oni predložili – da Beograd bude 2. juna, a ostali, kad bude dogovoren termin, ali da nije postajala violja opozicije. Smatra da je ovo najbolji mogući kompromis, iz opozicije su, kako kaže, „dobili skoro sve što su želeli pa skoro sve što su želeli, ali smo mi pokazali ozbiljnost“.

Na pitanje zašto ne ranije – odgovara da je u pitanju 7 ili 10 dana ranije i da se ne radi o mesec dana ili šest meseci. Kaže da opozicija nije želela da razgovara o tome da ostali izbori budu na jesen i dodala da je protiv Ustava svakako da se prekinu  izborne na radnje.

Ipak, nejasno je gde će glasati birači koji su promenili prebivalište. O tome u odvojenoj vesti.

„Nastavlja se rad na preporukama ODIHR“

Na pitanje novinarke N1 šta će biti sa preporukama ODIHR, Brnabić je rekla da se nastavlja s tim da se radi na njima.

„Jutros je služba Narodne skupštine Republike Srbije. Nastavila razgovore sa svim poslaničkim grupama oko formiranja radnih tela. Ona će biti formirana u najkraćem mogućem roku. Velika moja zahvalnost zato što su svi učestvovali u tome – da  dogovorimo oko načina rada, metodologije, načina odlučivanja, svih ciljeva, da imamo sve članove i da se to formira. Tako da se to nastavlja i nesmanjenom dinamikom. To je opet nešto oko čega imamo konsenzus… Da budem sasvim iskrena, to je bilo moje pitanje sve vreme, od 1. aprila, a to je – a zašto insistirate na svim izborima 2. juna, ako kažete da nemamo vremena da primenimo ODIHR preporuke, ali nastavili su da insistiraju. Tako da, birački spisak, svakako. Do tada ćemo formirati i to radno telo, kako god se zove, kako god bude radilo, ali svakako potpuno inkluzivno, da radimo transparentno na tim stvarima. Medijska scena, ne odustajem takođe ni od toga, evo, koliko sledeće nedelje možemo da pozovemo i vašu medijsku kuću na koji se ODIHR referisao, naravno, javni servis i da razgovaramo. Ne da utičemo, naravno, na uređivačku politiku, zato što ne možemo, ali da razgovaramo. Tu imamo potpuno suprotna mišljenja, kao uglavnom i po svim stvarima, a to je da opozicija oko Srbija protiv nasilja misli da javni medijski servis više na strani SNS. SNS svakako misli da je javni medijski servis prilično bolećiv i na strani opozicije i svih njihovih satelita, ali radimo na tome“, navela je.

Smatra da će biti lep politički presedan kad svi potpišu zakon.

Podsetimo, parlamentarne stranke vladajuće većine i opozicije su održali juče u Skupštini Srbije četvrti sastanak o izbornim uslovima i preporukama Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare