Analitičari: Situacija na severu takva da mogućnost eskalacije nije isključena

Vesti 08. nov 202219:35 11 komentara

Dok Srbi na severu Kosova formalizuju ostavke u kosovskim institucijama nema odgovora na to kako će dalje izgledati budućnost četiri opštine. Analitičari smatraju da je sada važno očuvati red i mir i da bi o tome, u okviru svojih mandata, trebalo da brinu Euleks i KFOR. Nakon nekoliko saopštenja iz međunarodne zajednice, usledila je tišina.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici je obeležena gradska slava Mitrovdan uz prisustvo vladike raško-prizrenskog Teodosija. Naizgled običan dan u ovom gradu sada znatno više okićenog srpskim zastavama.

Tome je prethodila noć u Zvečanu tokom koje je zapaljen automobil. Dok kosovska policija, koju su Srbi na severu Kosova napustili, saopštava da su u pitanju RKS tablice, vlasnica uporno demantuje i kaže da su u pitanju beogradske tablice, uz reči da ne razume šta se dešava.

Povezano:

Mnogi ne razumeju šta će se dalje na severu Kosova dešavati.

Jedan od onih koji je radno mesto u kosovskom sudu napustio kaže da odluka nije bila laka, a rastanak sa kolegama Albancima emotivan.

„Naš odlazak nije usmeren protiv naših kolega i niti je došlo zbog njega zbog naših kolega niti je usmeren protiv albanskog naroda nego je čisto posledica isključivo posledica jednog čoveka“, navodi Marko Jakšić, pravnik iz Kosovske Mitrovice.

Smatra da je rigidna politika Prištine usmerena prema severu dovela do, po njegovom mišljenju, jedine realne i moguće opcije.

„Šta će se desiti u budućnosti ja ne znam. Mi nismo isključili mogućnost da se razgovara o novim mogućnostima za Srbe sa severa i mi smo spremni da budemo deo nekih novih priča. Ali ono što je izvesno i što je sigurno – povratka na stanje koje je bilo u petak više nema“, dodaje Jakšić.

Radio slobodna Evropa piše da nisu svi svojevoljno pristali na izlazak iz institucija, već da su neki morali da brinu za dalju egzistenciju.

Kosovski premijer je imao niz sastanaka. Sa komandantom KFOR-a, sa albanskim predstavnicima institucija na severu Kosova, ali i sa liderima opozicionih stranaka u Prištini. Nakon tih sastanaka utisci različiti.

„Danas, izlazeći sa ovog sastanka, nisam baš siguran da premijer i Vlada znaju na koji način idu da sačuvaju integritet Kosova. Izneo sam stav DPK da su Kosovu u ovom trenutku potrebne odgovorne akcije koje čuvaju državljanstvo i suverenitet u svakom centimetru Kosova“, rekao je Memlji Krasnići, lider Demokratske partije Kosova.

„Tražili smo konkretan plan i koordinaciju sa našim saveznicima. Smatramo da destabilizacija proizilazi iz ponašanja Beograda i Vučića. U takvoj konfrontaciji od vitalnog je značaja da Kosovo koordinira sa saveznicima“, navodi Ljumir Abdidžiku, lider Demokratskog saveza Kosova.

Opoziciju, ali i pojedine nevladine organizacije u Prištini koje su ispred Vlade Kosova postavile američke zastave, brine narušavanje odnosa sa ovom zemljom.

„Pre svega se ne radi o bilo kakvom narušavanju odnosa, koordinacija, komunikacija i kontakti sa Kvintom, EU, SAD, NATO, Kforom i Euleksom, kontinuirano su nekoliko puta dnevno… Tako da nije tačno da se naši odnosi ugrožavaju, naprotiv, postoji još učestala komunikacija“, tvrdi kosovski premijer Aljbin Kurti.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je sa sastanka izašao jer, kako navodi, odgovore o prekidu odnosa sa Amerikom nije dobio već da je Kurti držao predavanja.

Analitičari i novinari ukazuju da je situacija na severu takva da se ne može isključiti mogućnost eskalacije.

„Ovo deluje da je najozbiljnija situacija u poslednjih deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i deluje mi da, iz dana u dan, povlačenjem loših poteza sa jedne strane koji su prouzrokovali da druga strana povlači isto tako loše poteze. Ovde pričam i o Beogradu i o Prištini“, navodi Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Zabrinutost građana je realna, višestruka i svakodnevna, kaže urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević.

„Da su sve vreme moneta za potkusurivanje između velikih sila, između dva politička rukovodstva, misli se na beogradsku, srpsku vlast i na kosovsku vlast svih ovih godina“, navodi Tatjana Lazarević.

Nepoznanica o budućnosti severa Kosova jednaka je onoj o francusko-nemačkom predlogu, ali i odgovorima koji su stigli iz Beograda i Prištine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare