Analitičari: Vučićevo „ne“ Bonskim ovlašćenjima u praksi ništa ne znači

Vesti 16. apr 202219:1719 komentara

Srbija neće i ne može da prihvati sankcije rukovodstvu Republike Srpske, poruka je predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon sastanka sa srpskim članom predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Ne prihvata Srbija ni Bonska ovlašćenja, po kojima visoki predstavnik BIH može da suspenduje zakone. To je iskoristio Kristijan Šmit i povukao Zakon o nepokretnoj imovini, usvojen u Skupštini Srpske. Vučićevo "ne" tim ovlašćenjima u praksi, međutim, ništa ne znači, objašnjavaju analitičari.

Na listu sankcionisanih stavila je Amerika Milorada Dodika u januaru ove godine. Zbog ugrožavanja stabilnosti Bosne i Hercegovine Velika Britanija zabranila mu je, kao i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, ulazak u tu zemlju. Nemačka je sredinom nedelje potvrdila da ih kažnjava zaustavljanjem nekoliko projekata. Srbija kaže – mi to ne možemo da prihvatimo. A i ne očekuje se, kaže analitičarka iz Banja Luke.

Povezane vesti

„Prevashodno zbog toga što se ovde ne radi o jedinstvenim sankcijama koje su recimo dogovorene u okviru Evropske unije. I to znamo iz razloga što je Mađarska stavila jednu vrstu ‘zabrane’ i insistirala na donošenju odluka koje će biti jednoglasne, pa Srbija u tom kontekstu i ne mora da prati sankcije“, kaže Tanja Topić, analitičarka Fondacije Fridrih Ebert.

I kako bi, kada je saradnja Republike Srpske i Srbije, nikada bolja i niko je ne može ugroziti, uveravaju posle sastanka obojica političara. Iako, upozorava Dodik, taj odnos mnogi hoće da pokvare. Sankcije vidi kao pritiske koji, kaže, nemaju objašnjenje.

„Osim bolesnih iluzija koje daju ti Britanci i da je u tom pogledu sada, hteli ne hteli, neka nova pojava, koja šalje određene poruke“, ističe Dodik.

Nije objasnio kakve, ali je ubrzo za proruski medij „Sputnjik“ otkrio da ima i one zabrinjavajuće – o otmici. I spremaju mu je, kako saznaje, specijalne jedinice, ni manje ni više, nego iz Britanije. Planiraju, kaže, da ga pokupe u pokretu i odvedu na neko mesto.

„Kod nas je moguće jer se to dešavalo pre deset godina – kupili su naše ljude, odvodili ih u kontejnere, po deset, petnaest dana, tri meseca, pet meseci, šikanirali ih, neki su prolupali od svega toga, i ništa. Aktuelnog načelnika Sokoca Milovana Bjelicu koga su pokupili i odveli u kontejner – ‘upale svetla, reflektore, grunu jaku muziku da ne može da spava i traže priznanje“, kaže Dodik.

„Informacije koje smo dobili od naših partnerskih službi govore o tome da može da postoji ugrožavanje ličnosti srpskog člana Predsedništva, na osnovu toga MUP je preduzeo sve aktivnosti na podizanju njegove bezbednosti na jedan veći nivo, angažovan je mnogo veći broj ljudi“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

I tako će biti sve dok bude potrebe, kratko poručuje Lukač.

A Dodik, kratko, o svom budućem političkom pravcu:

„Nemam nameru da menjam svoje osnovne elemente politike“.

Možda ipak elemente promeni, ako se pojačaju pritisci na Srbiju? A biće ih, ocenjuju analitičari. Jer, Dodik zagovara nezavisnost Republike Srpske i ne priznaje visokog predstavnika BIH, kojeg Srbija priznaje.

„Mislim da ti pritisci postoje i od ranije jer je dobar deo zemalja članica EU godinama naivno verovao da upravo preko Srbije i Aleksandra Vučića može kontrolisati Dodika i da pojačanim pritiscima odnosno ‘zavrtanjem ruke’ na neki način mogu uticati da Dodik promeni svoje političko ponašanje“, naglasila je Tanja Topić.

Posle susreta sa Vučićem, utisak joj je, međutim, da je Dodik zapravo krenuo u drugom pravcu. U pravcu sve otvorenije podrške Rusiji.

Komentari

Vaš komentar