Andrej Obradović prekinuo štrajk glađu posle saslušanja u tužilaštvu

Vesti 17. apr 202413:09 8 komentara

Andrej Obradović, koji je 11. aprila započeo štrajk glađu, saslušan je u Prvom osnovnom tužilaštvu povodom navoda o policijskoj brutalnosti koju je pretrpeo 14. februara. On je posle saslušanja rekao da prekida štrajk glađu jer mu je zdravlje narušeno i da će nastaviti borbu na drugi način. 

Obradović je posle davanja iskaza rekao da je u ponedeljak dobio telefonski poziv da se u sredu, to jest danas, pojavi u tužilaštvu. Kako je objasnio, bio je pozvan da u svojstvu građanina da izjavu, što je i učinio.

Istakao je da se nada ispunjenju zahteva i da očekuje da pozitivan epilog.

Prema njegovim rečima, policajci koje optužuje da su izvršili nasilje nad njim tokom pretresa stana tek će dobiti poziv da daju izjavu. Obradović dodaje da su protiv njih pokrenuti disciplinski postupci.

Obradovićev pravni zastupnik, advokat Miloš Janković, kazao je da postoji veliki problem kada su u pitanju prijave građana za zlostavljanje policije.

„Tužilaštva pokazuju neblagovremeno, neefikasno i nedelotvorno postupanje. Građani se saslušavaju često i posle šest meseci, ne sprovode se sve one radnje koje bi bile neophodne da se utvrdi da li je došlo do zlostavljanja ili ne. Tužilaštva su se često opredeljivala da se odbacuju krivične prijave“, rekao je Janković.

On podseća da je bilo neophodno da jedan mladi čovek započne štrajk glađu da bi se pokrenuo postupak kakav se očekuje.

„Koliko će tužilaštvo biti efikasno videćemo. Nadam se da će ovo biti prekretnica za jedan daleko ozbiljniji i zakonitiji pristup tužilašta situacijama gde se ukazuje na zlostavljanje od strane pripadnika policije“, istakao je Janković.

Ispred Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu okupili su se aktivisti iz organizacije „Da se zna“, koja se bori za prava LGBT osoba, kako bi pružili podršku mladiću Andreju Obradoviću čije je saslušanje u toku, u vezi sa njegovim navodima o policijskoj brutalnosti koja se dogodila 14. februara ove godine.

Okupljeni su držali transparente sa napisima: „Ko tebe pendrekom ti njega sudom“, „Kad sud zakaže mi ne smemo!!!“ , „Da li biste štitili kolege, da se radi o vašem detetu?“, „Pravda za Andreja i sve žrtve policijskog iživljavanja i brutalnosti“.

Obradović, koji je prijavio da je pretrpeo policijsko nasilje kada su pripadnici Policijske stanice Novi Beograd prilikom pretresa njegovog stana pronašli i zaplenili određenu količinu droge, započeo je 11. aprila štrajk glađu ispred Skupštine Srbije, a ekipa Hitne pomoći ga je u utorak odvela u Urgentni centar.

On je naveo da je u štajk glađi stupio zbog „nereagovanja institucija“,

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić, koji je takođe bio među okupljenima, izjavio je za FoNet da je izuzetno važno da svi pruže podršku borbi Andreja Obradovića.

„Smatram da pitanje policijske brutalnosti je pitanje svakog građanina Srbije. Narodni poslanici su dužni da odbrane ljudskih prava“, rekao je Pajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare