ANEM: Loša medijska situacija u Srbiji najvidljivija u lokalnim sredinama

Vesti 20. mar 202418:27 1 komentar
Shuttesrock/ wellphoto

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić izjavio je na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Zaječaru da su, prema podacima Višeg javnog tužilaštva, u prva dva meseca ove godine Vrhovnom javnom tužilaštvu prijavljene četiri pretnje novinarima, od kojih je jedna odbačena.

„U prve dve nedelje marta imamo povećan broj pretnji novinarki predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić Hegediš, Dinku Gruhonjiću i novinarki N1 Kseniji Pavkov, rekao je Veran Matić i dodao da se „eruptivne pretnje“ na društvenim mrežama Lalić i Gruhoćinju mere desetinama.

Kako se navodi u saopštenju ANEM, Matić je ukazao da je obezbeđenje fizički izguralo novinarku Vericu Marinčić iz zgrade opštine Inđija, a da su dopisnici Tanjuga i Kurira ometani tokom izveštavanja sa protestnog skupa ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu.

Pročitajte još:

Lokalni novinari iz Zaječara su tokom sastanka predočili slučajeve ometanja rada, pretnji i pritisaka, koji nisu bili poznati predstavnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara jer nisu prijavljivani, a predstavaljaju ugrožavanje bezbednosti novinara.

Novinari su svedočili o strahu da će se njihov položaj pogoršati ako bi prijavili slučaj pretnji, posebno ako je te pretnje uputio neko sa vlasti.

U saopštenju se ocenjuje da je loša medijska situacija u Srbiji najvidljivija je u lokalnim sredinama.

Dodaje se da su mediji izloženi i SLAPP tužbama, a retki su oni koji imaju sredstava za dobar advokatski tim. Kada se desi da dobiju višestruke istovremene tužbe, zastane rad redakcija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ANEM, Udruženja novinara Srbije, Asocijacije medija, OEBS, javni tužioci i policajci, kao i novinari iz Zaječara, Bora, Knjaževca i Negotina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare