Antifašisti: Spomenikom „nevinim žrtvama“ Novi Sad bi odao počast krvnicima

Vesti 01. mar 202215:27 0 komentara
Novi Sad
Shutterstock

Antifašistički front 23. oktobar uputio je apel međunarodnoj javnosti, u kojem je upozorio na nameru novosadskih vlasti da podignu spomenik "navodnim nevinim žrtvama".

Kako se navodi u saopštenju, među ovim žrtvama na kraju Drugog svetskog rata su i „osvedočeni fašisti i kolaboracionisti“, prenosi 021.rs.

Povezane vesti

Oni su u saopštenju za javnost naveli da spisak navodnih nevinih žrtava otkriva imena najmanje 20 osuđenih ratnih zločinaca, fašista i njihovih saradnika, među kojima su i neki koji su naredili i izvršili zloglasnu Novosadsku raciju, kada je u januaru 1942. ubijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma i drugih građana Novog Sada, koje je mađarska okupatorska vojska proglasila simpatizerima jugoslovenskih partizana.

Inicijativu za podizanje spomenika podneo je Savez vojvođanskih Mađara, a podržali su Srpska napredna stranka i Pokret obnove kraljevine Srbije.

„Podizanjem ovakvog spomenika, Grad Novi Sad bi odao počast komandantima i krvnicima najgnusnijeg zločina u istoriji našeg grada“, naveo je Antifašistički front 23. oktobar.

U saopštenju se ističe da su motivi za podizanje spomenika materijalne i ideološke prirode, odnosno da SNS neguje veoma bliske odnose sa mađarskom vladajućom partijom Fides, dok SVM deluje kao „vojvođanska podružnica“ Fidesa.

„Fides i SNS su u velikom broju slučajeva isprepletene u zajedničkim poslovnim poduhvatima, posebno u Vojvodini. Mađarske vlasti, oličene u premijeru Viktoru Orbanu, kontinuirano izražavaju svoju podršku za nacionalističku politiku koju beogradski režim sprovodi na prostoru bivše Jugoslavije“, navodi se u saopštenju.

Dodali su da su SNS-u i Fidesu zajedničke ideologija desnice, ekstremizam i antikomunizam.

„Podizanje ‘Spomenika nevinim žrtvama 1944/45’ uključuje važnu antikomunističku dimenziju, jer je njen krajnji cilj da kriminalizuje Narodnooslobodilačku vojsku koja je, zajedno sa Crvenom armijom, a pod komandom Komunističke partije Jugoslavije, oslobodila Novi Sad od fašizma i da konačno rehabilituju one koji su počinili najveći zločin u istoriji ovog grada“, ocenjuje se u saopštenju.

Da se na spisku nalaze zločinci, upozoravale su i ranije opozicione stranke SRS, DSS, DS i DJB, koje su i prilikom donošenja odluka u Skupštini grada 2018. godine bile protiv spomenika, a podsetimo i da tada odluku nisu podržali ni članovi vladajuće koalicije SPS, kao i LSV, mada su posle njihovi odbornici redovno glasali da se izdvoji novac za postavljanje spomenika.

Sam spomenik od mermera naručen je prošle godine i po ceni od 1,6 miliona dinara izradio ga je Laslo Silađi, a Grad je tek iz trećeg pokušaja uspeo da sklopi ugovor da se po ceni od 1,5 miliona dinara postavi na Limanu 4. Međutim, Uprava za urbanizam i građevinske poslove još nije dala dozvolu za izvođenje radova na postavljanju spornog spomenika nevinim žrtvama 1944/45.

Dozvola je odbačena ove godine, jer nije priložena propisna dokumentacija.