Antigenski testovi privatnika ne važe, Lončar kaže – zbog mogućih zloupotreba

Vesti 17. nov 202119:24 56 komentara

Od toga gde se testirate zavisi da li ćete sutra moći da dokažete da ste preležali kovid. Brzi antigenski testovi privatnih laboratrorija ne upisuju se u digitalni zeleni sertifikat, iako privatne laboratorije imaju dozvole za te testove. Za testove na antitela privatne laboratorije nemaju dozvole i oni su irelevantni, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Preležali ste koronu i imate pozitivan antigenski test iz privatne laboratorije da to i dokažete. Taj dokaz vam, međutim, država ne priznaje i u vaš digitalni zeleni sertifikat ne upisuje testove privatnih laboratorija. Na pitanje zašto, ministar zdravlja odgovara – zbog mogućih zloupotreba.

Povezane vesti

„Nastavićemo da insistiramo na bezbednosti odnosno da smanjimo prostor da može da dođe do zloupotreba. Već vidimo šta se dešava u nekim zemljama, a možda i kod nas, a da još nismo otrkrili, da dolazi do nekih falsifikata ili slično, jer ljudi će se služiti… I onda ćemo obesmisliti sve ono što radimo sada i za šta se borimo“, kaže Lončar.

Dok ministar tvrdi da se bori protiv zloupotreba, vaša borba da dokažete da ste preležali kovid se nastavlja, čak i u slučajevima kada ste lečeni u državnoj kovid bolnici, sa pozitivnim testom samo iz privatne laboratorije. Država traži dodatni dokaz – test na antitela, ali opet, ne iz bilo koje laboratorije.

„Samo INEP ispunjava uslove da da adekvatan sertifikat sa brojem antitela“, poručuje Lončar.

N1: Da li to znači da su testovi privatnih laboratorija nerelevantni?

„Za antitela su nerelevantni, ali postoje laboratorije koje imaju dozvolu za antigenskle testove“, odgovara Lončar.

Ali uprkos dozvolama, ni ti antigenski testovi privatnih laboratorija ne ulaze u digitalni zeleni sertifikat. Dakle, morate u INEP, po test na antitela, koji košta 2.000 dinara, kako biste u zelenom sertifikatu imali potvrdu o preležanoj bolesti.

Ministar zdravlja nudi jednostavniju i jeftiniju opciju.

„Ne treba da gledaju da nađu način da dođu do tih propusnica ili nečega kad to jednostavnije i mnogo bolje mogu da urade da se samo vakcinišu“, navodi ministar zdravlja.

„Čak sam se i ja vakcinisao zahvaljujući Vladi Srbije. Ministar Lončar, još jednom, hvala vam“, poručuje ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Američki ambasador zahvalio je na vakcini, ministar zdravlja na američkoj pomoći. Sjedinjene Države doniraće Srbiji dodatnih 3.700.000 dolara za borbu portiv koronavirusa, čime će ukupna američka pomoć od početka pandemije preći devet miliona dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare