Antisemitska poruka u centru Novog Sada, na zgradi koju je projektovao Jevrejin

Vesti 19. dec 202213:54 > 16:02 24 komentara
N1

Gratift mržnje sa antisemitskom porukom ispisan je u strogom centru Novog Sada, u pasažu preko puta Srpskog narodnog pozorišta.

Crnim flomasterom ispisano je “Novi Sad Jugend Serbian Nazi Organization”, kao i nacistička svastika, a na snimcima sa nadzornih kamera koje su redakciji N1 ustupili stanari obližnje zgrade, vidi se da je grafit delo mladića u raim dvadesetim godinama, u kombat jakni i „dr martens“ čizmama.

Antisemitski grafit ispisan je na zgradi koju je 1910. godine sazidao čuveni arhitekta Lipot Baumhorn, Jevrejin koji je projektovao 26 Sinagoga širom Evrope, uključujuči novosadsku i subotičku.

Inače, ovo je poslednji u nizu incidenata iza kojih stoje se neonacisti. Podsetimo, u septembru su oko nekadašnjeg kulturnog centra Dom B621 ispisani grafiti “Srbija srbima” i keltski krst, kojim je prekrečen grafit “Nazi free zone”, dok je novosadski antifašistički autonomni centar “Crni ovan” u više navrata bio na meti ultradesničarskih organizacija.

Poslednji put je lokal obijen u oktobru, kada su napadači iza sebe ostavili trag – nalepnice organizacije “Zentropa”, sledbenika ideologije Adolfa Hitlera.

Zabrinuta Jevrejska zajednica

Jevrejska zajednica je ozbiljno zabrinuta zbog sve učestalijih incidenata usmerenih kako protiv Jevreja, tako i protiv svih slobodnomislećih građana Novog Sada, saopštio je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark.

„Apelujemo na sve koji mogu uticati na sprečavanje ovakvih pojava, a pre svega na roditelje počinilaca, da krajnje ozbiljno shvate svoju roditeljsku odgovornost, bez obzira da li su akteri maloletni ili punoletni. Takođe apelujemo na našu policiju, koja ima mogućnost da koristi snimke sve većeg broja nadzornih kamera, da krivce izvede pred sudske organe i time jasno stavi do znanja da svi građani Novog Sada treba da se u svom gradu osećaju bezbedno i zaštićeno od procesa koji prete da nas vrate u najmračnije razdoblje istorije čovečanstva“, poručio je Štark.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare