Antisemitski grafiti osvanuli na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu

Vesti 30. jan 202314:05 > 18:0349 komentara
Jevrejska opština Beograd

Na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli su antisemitski grafiti i simboli.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o činu ultradesničarske grupe navijača jednog beogradskog fudbalskog kluba, navodi se u saopštenju Jevrejske opštine Beograd.

„Kako su se antisemitski napadi sa tragičnim ishodima desili tokom vikenda u Izraelu i uopšte je registrovano da je antisemitizam u svetu u porastu, molimo vas da obratite posebnu pažnju u dolasku do objekata Jevrejske opštine Beograd (sedište JOB, sinagoga Sukat Šalom, jevrejsko groblje i Jevrejski kulturni centar). Takođe vas molimo da, ako primetite nešto čudno, da vas neko prati ili imate saznanja bilo koje vrste, da se našoj zajednici ili nekom od njenih članova planira ili nanosi nešto nažao, obavestite JOB na telefon 060/559-5572 ili se obratite najbližoj stanici policije“, istaknuto je u saopštenju.

Jevrejska opština Beograd
Jevrejska opština Beograd
Jevrejska opština Beograd

Dodaju da su kontaktirali nadležne državne institucije i medije i da će javnost biti obaveštena o daljem razvoju događaja.

Predsednik Evropske asocijacije Jevreja pisao Vučiću i Gašiću

Povodom ovog događaja, predsednik Evropske asocijacije Jevreja pisao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru Bratislavu Gašiću i zatražio da se osudi taj antisemitski napad i sprovede istraga i osude odgovorni.

„Bilo šta manje od potpunog odbacivanja i najstrože kazne će se tumačiti kao poziv da se nastavi dalje sa istim ponašanjem“, naveo je rabin Menahem Margolin.

Osude i pozivi da se počinioci kazne

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osuđuje ispisivanje ovih grafita.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je da osuđuje sve pojave antisemitizma i zahteva od državnih organa da deluju u skladu sa zakonskim propisima koji zabranjuju širenje rasne, nacionalne i verske mržnje.  Nadležni organi su pozvani da „preduzmu odgovarajuće mere i kazne protiv svih onih koji propagiraju nasilje i mržnju“.“Ovi ispadi su deo šireg fronta ultrakonzervativaca koji se protive evropskoj perspektivi Srbije i zagovaraju etnički čistu Srbiju“, navodi se u saopštenju.

Pokret slobodnih građana (PKG), takođe, najoštrije osuđuje iscrtavanje antisemitskih i  fašističkih simbola na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu i smatra da je to još samo jedan u nizu izliva govora mržnje koji se sada ne mogu  posmatrati kao incident, već kao pojava koju vlast toleriše i podstiče, a nadležni organi ignorišu.

Komentari

Vaš komentar