Antonijević: Inicijativi „Otvoreni Balkan“ nedostaje politička volja

Vesti 12. avg 202116:132 komentara
Izvor: FoNet/Velimir Ilić

Možda je dobar znak što su se ekstremisti u Bosni i Hercegovini udružili zbog izbora Kristijana Šmita za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, izjavio je pravni ekspert Milan Antonijević, koji istoremeno smatra da inicijativi "Otvoreni Balkan" nedostaje politička volja.

„Teško je objasniti Šmitu sa čime se suočava. Napadi su bili jaki i iz delova ekstremističkog Sarajeva i iz Banjaluke kada je najavljen njegov dolazak“, ocenio je Antonijević.

On je u serijalu razgovora Agreman za FoNet poručio da bi trebalo otvoriti puteve kakvim BiH mora da ide – „ekonomskog jedinstva i saradnje unutar male države, koja samo u takvoj formi može opstati“.

Dalje rasparčavanje ne koristi nikome, to treba da bude jasno i u Banjaluci i u Sarajevu, naglasio je Antonijević i podsetio da je to i dugoročna vizija BiH u očima svih koji garantuju Dejtonski mir.

Prema njegovoj oceni, poruke kakve dobijamo su dnevno političke, više okrenute osvajanju izbora, sakrivanju afera ili skretanju pažnje sa nekih međunarodnih nepočinstava kakvih ima u regionu.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, koju pokreću Srbija, Severna Makedonija i Albanija, on je istakao da je dobro baviti se ekomonskom saradnjom i zapošljavanjem, ali da “nedostaje politička volja tri zemlje”.

Vidi se saradnja vezana za protok robe i ljudi, ali su drugi sloj poruke iz Beograda Albancima i drugim nacijama, „kojima ne želite da pružite ruku, već naprotiv“, izjavio je Antonijević.

Kako je predočio, oba ta sloja su međunarodna, „nemojmo se zavaravati da se poruka rečena u Beogradu, a služi za dnevno političke svrhe, ne čuje veoma dobro u Sarajevu i Podgorici“.

„To ima odjeka i možda udaljava vlade u Podgorici, Prištini i Sarajevu od toga da razmisle da li je taj koncept njima koristan“, ukazao je Antonijević, uz tvrdnju da su ekonomski parametri „Otvorenog Balkana“ dovoljno jasni.

Ima elemenata koji govore da region može imati mesto za stolom unutar Evropske unije, što je i bila namera, zbog mogućnosti saradnje između zemalja Zapadnog Balkana.

Nalazimo se na tački koja je više u marketingu, a mnogo manje u praksi, uveren je Antonijević, koji smatra da bi socijalna distanca između Srba i Albanaca bila manja kada bi znali da se pokušava napraviti “ekonomska i svaka druga saradnja”.

Prema njegovom tumačenju, kosovskog premijera Aljbina Kurtija na funkciju je dovelo nesprovođenje Briselskog sporazuma, “okrenuto ka nepružanju ruke Beogradu”.

Povodom mišljenja da će EU oslabiti podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vućiću kada nemačka kancelarka Angela Merkel napusti funkciju, Antonijević je predvideo da neće biti većih zaokreta.

On nije siguran koliki je stepen podrške koju Vučić ima i podseća da su tokom puta Srbije ka EU vrlo dobro znali u kojim delovima se ne sprovodi ono što je obaveza Beograda i šta nije urađeno, a obećano je.

Umesto većeg zaokreta, on očekuje realnu politiku prema zemlji koja mora da izgradi institucije, vrati se vladavini prava, bude bolja od Mađarske i Poljske u svakom pogledu, a da ne bude zemlja čiji je cilj da traži lošije primere po Evropi.

Govoreći o međunarodnoj saradnji Srbije u borbi protiv kriminala, Antonijević je, povodom razotkrivanja bande Veljka Belivuka, izjavio da američka služba DEA u celom svetu pokušava da pomogne u razotkrivanju kriminalnih grupa.

Kako je objasnio, imaju različitu metodologiju i mnogo manje obzira prema onome što se dešava na terenu.

„To je ključ onoga što vidimo u Beogradu – nema neke trgovine i žele svakome da pošalju jasnu poruku kako se suzbija organizovani kriminal i kakve podatke imaju. Imaju i mnogo sofisticiranije metode otkrivanja i forenzike, što je Srbija koristila dugi niz godina“, napomenuo je Antonijević i podsetio da je saradnja Srbije sa DEA intenzivirana posle 2000. godine i da je proizvela mnogo efekata na terenu.

Ima dovoljno pritisaka da se uđe u akcije tužilaštva, da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sprovede istragu kako treba i da sve prikupljene dokaze konačno prezentiraju na sudu, nadajmo se uskoro, rekao je Antonijević.

Komentari

Vaš komentar