Antonijević: Nemojte najcrnji scenario; Majić: Nije najcrnji nego realan

Vesti 16. jan 202222:31 > 22:3633 komentara
Milan Antonijević, Miodrag Majić
N1

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je za N1 da ne može da poveruje da parlament u kojem su sudije napadane i u kojem su poslanici govorili da je "nezavisnsot pravosuđa" mit, stoji iza izmena Ustava koje bi zaista pravosuđe donele nezavisnsot. Pravnik Milan Antonijević je, s druge strane, ocenio da izmene Ustava donose bolja rešenja u odnosu na sadašnje stanje, ali da je na svima nama da se u budućnosti izborimo da ta rešenja zažive kroz zakone i praksu.

Majić je u specijalnoj emisiji TV N1 povodom referenduma o ustavnim promenama, rekao da je skeptičan iz najmanje dva razloga.

Jedan se, kako je objasnio, tiče same procedure, odnosno parlamenta koji je usvojio tekst izmena Ustava, a u kojem su, kako je podsetio, sudije grubo napadane i ponižavane.

POVEZANE VESTI:

„S druge strane su sama rešanja. Treba znati da jako mnogo toga u tom ‘džaku’ ne vidimo. Iz pojedinih izjava smo otkrili da će zapravo ovo što je napisano u Ustavu biti korigovano zakonima koji će biti usvojeni“, upozorio je Majić.

Jedno takvo rešenje je, ako je naveo, već najavljeno, a to je da će „istaknuti pravnici“, uvođenjem kvalifikovane većine u Visokom savetu sudstva, praktično dobiti pravo veta u tom telu.

Ocenio je i da je „ishitrena podrška strukovnih udruženja“ dovola do toga da premijerka Brnabić izjavi da „više niko ne može da nam kaže da vršimo pritisak na pravosuđe“.

„Tražili ste ovo, dobili ste, a sada ćutite“, zaključio je Majić.

Ocenio je i da izlaznost od oko 30 odsto pokazujead građani osećaju da se ovim ne menja ništa, i da su duboko uvereni da se pravosuđe zapravo menja na parlamentarnim ili predsedničkim izborima.

Antonijević je, s druge strane, rekao da je izlaznost tek oko 16, 17 odsto manja u odnosu na parlamentarne izbore.

Tekst izmena Ustava bi, prema njegovim rečima, mogao da bude bolji, pogotovo u vezi sa Tužilaštvom, ali he Antonijević uveren da će i ove izmene doprineti tome da ono „izađe iz senke neke Zagorke Dolovac“.

Priznao je i da ustavne izmene mogu da se pogoršaju ili poboljšaju kroz zakone čije usvajanje sledi, ali je podsetio i da će te zakone donositi novi saziv parlamenta koji ćemo dobiti posle izbora 3. aprila.

„Uspeli smo sa Venecijanskom komisijom na mišiće, sa udruženjima sudija, tužilaca, nevladinim organizacijama da dođemo do jednog dokumenta koji je mnogo kvalitetniji“, uveren ja Antonijević.

Majić je dodao da voli što je „Milan toliko optimistačan, ali realnosti nam treba. Podsetio je da smo svaki put kada je bilo promena u pravosuđu bilo euforičnih izjava, ali je upitao šta će se desiti kada svi vide da smo krenuli stranputicom.

Antonijević je uzvratio da je na svima nama da uložimo svu moguću energiju da ne dođe do najgoreg scenarija o kojem Majić govori, na šta se sudija Apelacionog suda nadovezao: „Nije to najgori nego realni scenario.“

Gosti N1 su se, međutim, saglasili da političari nisu zainteresovani za nezavisnost pravosuđa, i da njima odgovara pravosuđe ovakvo kakvo je danas.

Ipak, nisu bili istog stava kada je reč o značaju ustavnih promena za evropske integracije. Dok je Antonijević ocenio da bi nas neusvajanje ustavnih promena usporilo na evropskom putu, Majić je podsetio da je Hrvatska postala deo evrope kada je Sanadera uspela da izvede pred sud, a ne kada je usvojila ovaj ili onaj propis.

Komentari

Vaš komentar