Antonijević: Odbijanje uvođenja restriktivnih mera je predizborna odluka

Vesti 07. okt 202114:06 3 komentara
milan antonijević
N1

Pravnik Milan Antonijević izjavio je da je odbijanje političkog dela Kriznog štaba da uvede restriktivne epidemiološke mere, predizobrna odluka vlasti "u kojoj nema hrabrosti da se donesu mere koje predlažu najstručniji".

Medicinski deo Kriznog štaba na poslednjoj sednici tog tela predložio je da se na najmanje deset dana uvedu mere zabrane okupljanja više od pet osoba, da se skrati radno vreme do 17 časova za sve delatnosti osim osnovnih, šta je nemedicinski deo Kriznog štaba odbio.

Povezane vesti

„Voleo bih više da su sami lekari mnogo glasniji u zastupanju svojih teza i da u javnosti odnesu prevagu. Očigledno da država, Vlada i oni koji donose ove političke odluke gledaju samo kako javnost procenjuje mere, a ne šta je neophodno u tom trenutku doneti“, kazao je Antonijević za agenciju Beta.

Antonijević je rekao da su lekari govorili da je taj niz mera trebalo uvesti pre nekoliko meseci i dodao da veruje struci kada kaže da bi kriza bila mnogo manje izražena da se dovoljno radilo na promociji vakcinacije.

„Ako pitate koju logiku vlast primenjuje, najkraće rečeno – pogrešnu. To je ona logika koja nas vodi u produžavanje zdravstvene krize koja vodi ka blagim porukama da nikoga ne naljutite, ali mislim da je mnogo bitnije razmišljati o onima koji zbog takvih poruka završavaju u bolnicama“, istakao je on.

Antonijević je naglasio da mali broj vakcinisanih na dnevnom nivou govori da država ne čini dovoljno na kampanji „kako izaći iz krize“ i da se ne predstavljaju jasni brojevi – da je ogroman procenat onih koji završe u bolnicama sa najtežim simptomima.

„Preopterećenost lekara mora biti u fokusu medicinskog dela Kriznog štaba, a onda i političkog dela, ako ne žele da razmišljaju o zdravstevnom sistemu koji je na ivici da izdrži ovakav talas. Očigledno će političko odsustvo hrabrosti skupo koštati“, ocenio je on.

Na pitanje da li je moguće uvesti obaveznu vakcinaciju zaposlenih u javnim službama, Antonijević je naveo da jeste i naglasio da je dužnost vlasti da takve mere uvede, „a posle da računa“.

„Kada gledamo odluku Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Srbije koja se tiče MMR vakcine, tada su sudovi usvojili stav da je interes zaštite stanovništva od bolesti veći od samih efekata koje vakcine mogu imati. Ako je takva odluka doneta za decu, kada je prenesete na zaposlene u javnim službama, onda bi sigurno Ustavni sud i Evropski sud rekli da je obavezna vakcinacija pojedinih kategorija neophodna“, dodao je on.

Na pitanje da li Krizni štab ima kredibilitet nakon što se pokazalo da politički deo ne uzima u obzir savete stručnog dela, Antonijević je rekao da je medicinski deo dugotrajno nipodaštavan, da nije dobio podršku ni od političkog dela a ni od dela javnosti koji se zalaže za vakcinaciju.

„Potpuno razumem da se nalaze u procepu jer nemaju nijedan segment društva koji ih podršava. Oni koji su za oštrije mere, koji kritikuju odsustvo hrabrosti, odgovornost će svaliti na medicinski deo a vlast će, ne slušajući njihove savete, pregaziti preko njih“, kazao je Anotnijević.

Naveo je da on ne bi u njima tražio krivca jer medicinski deo Kriznog štaba ima savetodavnu ulogu i dodao da ukoliko su na sednici rekli ono što i u javnosti, da je njima savest mirna.

„Koje druge mere mogu da preduzimaju, da li da izadju iz Kriznog štaba i tako skrenu pažnju političkom delu – ja zaista ne bih da sam u njihovim cipelama jer je pritisak veliki. Radi se o zdravstvenom sistemu koji ne može da izdrži ovakav priliv zaraženih i krivca pre treba tražiti u političkom delu Kriznog štaba“, ocenio je Antonijević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare