Antonijević: Vreme prolazi, kratak period da se dogovoreno u dijalogu sprovede

Vesti 19. jan 202114:11 > 14:12 21 komentara
Milan Antonijević
Izvor: N1

Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo kaže da će međustranački dijalog, koji bi trebalo uskoro da počne pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, biti značajan jer će na dnevnom redu biti suštinska pitanja koja se tiču slobode medija i pritisaka na birače, ali da, poučen iskustvom prethodnog međustranačkog dijaloga, koji je započet sredinom 2019, devet meseci pred izbore, ukazuje da je veoma kratak period sprovođenja onoga što se dogovori i da političke stranke treba to da imaju u vidu.

„Ono što smo naučili tokom prethodne dve runde dijaloga je da je jako kratak period sprovođenja onoga što se dogovori. Vreme brzo prolazi, gubimo nedelju za nedeljom i pozivam stranke da o tome vode računa“, kazao je Antonijević u N1 Studio Live.

Povezane vesti

Podseća da su tokom razgovora 2019. na braniku bile organizacije civilnog društva, „i na tom braniku smo i poginuli, sudeći prema komentarima političkih stranaka“.

No, ističe da je bilo neophodno otvoriti međustranački dijalog i dodaje da će ovaj novi dijalog, koji će voditi Evropski parlament i Narodna Skupština Srbije biti veoma značajan.

Kaže da će organizacije civilnog društva imati određenu ulogu u dijalogu, ali ga neće voditi.

„Dobro je da se držimo po strani da se ne bi negativne posledice u slučaju da dijalog ne uspe prelile na one koju su na njega pozivali“, navodi on.

Ali, dodaje da su organizacije civilnog društva spremne da preuzmu odgovornost „ukoliko će to otkočiti neke procese sada godinu i po dana“ posle prethodnih razgovora.

Ukazuje da će razgovori biti uspešni ukoliko pregovarači u potpunosti budu verovali onome koji vodi pregovore.

Na pitanje da li ima političke volje da se nešto promeni, kaže da se „volja testira samo nakon konačnog dogovora i pomaka u oblasti medija i pritisaka na birače“.

Podseća da su ocene EU, iznete u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, veoma jasne i da „ako ne verujemo sopstvenom ogledalu, valjda ćemo poverovati ogledalu EU“.

Smatra da će posao evroparlamentarcima olakšati to što su u prethodne dve runde razgovora rešena tehnička pitanja, tako da će moći da se posvete suštinskim pitanjima, „koja nisu ni pomerena“.

Podseća i na zabrinutost EU zbog nazadovanja kada se radi o radu REM, posle pomaka koji su postignuti nakon prve dve runde dijaloga, naročito posle ostavke Slobodana Cvejića iz Saveta REM.

„Citiraću Živorada Kovačevića koji je rekao da mi nikada ne propustimo priliku da propustimo priliku. To se vidi i u situaciji sa REM, gde se činilo da je posle dijaloga napravljen pomak, a onda smo se vratili na početak“, zaključuje Antonijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare