AP: Povratak srpskih snaga na Kosovo mogao bi dramatično da poveća tenzije

Vesti 09. dec 202217:2122 komentara
Kosovo
Armend NIMANI / AFP

Povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo mogao bi dramatično da poveća tenzije na Balkanu, ocenjuje američka agencija Asošiejted pres nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić najavila takvu mogućnost.

Brnabić je ranije danas rekla da je rukovodstvo Srbije blizu odluke da zatraži razmeštanje srpskih bezbednosnih trupa na Kosovu, uz tvrdnju da su tamo ugroženi životi manjinskih Srba, navodi AP.

Povezane vesti

Srpski zvaničnici, podseća AP, tvrde da rezolucija UN, kojom je formalno okončan „krvavi obračun“ Srbije sa albanskim separatistima na Kosovu 1999. godine, dozvoljava povratak oko 1.000 srpskih vojnika na Kosovo.

Mirovna misija KFOR, predvođena NATO-om, koja je prisutna na Kosovu od okončanja rata, morala bi da odobri dolazak srpskih trupa, ali za to postoje veoma slabi izgledi jer bi to faktički značilo predaju bezbednosti severnih regiona Kosova u ruke srpskim snagama, navodi AP.

U tekstu se ukazuje da je „zahtev za razmeštanjem srpskih trupa“ usledio dan pošto su nepoznati naoružani napadači lakše povredili kosovskog policajca i da je prisustvo policije Kosova nedavno povećano u severnim oblastima, u kojima većinu čine Srbi i gde će 18. decembra biti održani vanredni izbori.

Tenzije na Kosovu su visoke otkako je ono proglasilo nezavisnost od Srbije, uprkos pokušajima zvaničnika Evropske unije i SAD da ih smanje, navodi AP i dodaje da Srbija, uz podršku saveznika Rusije i Kine, odbija da prizna državnost Kosova.

Komentari

Vaš komentar