Srbija i Rusija u zajedničkoj borbi protiv „obojenih revolucija“

Vesti 03. dec 202120:21 > 23:49 85 komentara
Vulin Patrušev
Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Srbija i Rusija dogovorile su zajedničku borbu protiv narodnih pobuna poznatih kao „obojene revolucije“, koje su najviši bezbednosni zvaničnici dve zemlje opisali kao instrumente Zapada za destabilizaciju "Slobodnih država“.

Tokom trećeg sastanka koji je, ove godine imao sa Patruševim, Vulin je naglasio da predsednik Vučić vodi politiku samostalnosti i nezavisnosti i da će Srbija, dok god je on vodi, biti okrenuta saradnji sa Ruskom Federacijom, ističući da je strateško partnerstvo Srbije sa Rusijom izuzetno značajno, saznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Na sastanku je istaknuto da su „obojene revolucije“ postale već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se „slobodne zemlje“ moraju tome odupreti.

O saradnji Rusije i Srbije u borbi protiv narodnih pobuna poznatih kao „obojene revolucije“ piše i američka agencija Asošijeted pres (AP) uz podsećanje da je taj termin korišćen da opiše seriju masovnih protesta na početku 21. veka koji su ponekad dovodili do rušenja režima u bivšem Sovjetskom Savezu, bivšoj Jugoslaviji, na Bliskom istoku i u Aziji.

AP navodi i da je do sastanka Petruševa, najvišeg moskovskog bezbednosnog zvaničnika, i Vulina, „čvrstog proruskog političara“, došlo usred sve većeg nezadovoljstva javnosti u Srbiji autokratskom vladavinom predsednika Aleksandra Vučića.

Podseća se i da su ekološke grupe, nezadovoljne načinom na koji se Vučićeva populistička vlada bori protiv široko rasprostranjenog zagađenja, bile na čelu nedavnih protesta u Srbiji.

Američka agencija navodi i da su Vučić i drugi srpski zvaničnici osudili te proteste i naveli da ih je finansirao Zapad da bi destabilizovao zemlju.

Radna grupa protiv „obojenih revolucija“

AP je preneo i kako su pojedini mediji danas objavili da su Rusija i Srbija formirale „radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, što potvrđuju i dokumenti u koje je uvid imala i redakcija N1.

Zadatak grupe je, kako saznajemo, „normativno regulisanje rada NVO i razmatranje načina suprostavljanja masovnim neredima i pokušajima destabilizacije poretka“.

Grupa ima zadatak i da nadgleda opozicione aktiviste, nevladine organizacije i nezavisne novinare.

Komentari (85)

Vidi sve komentare