Apel javnih ličnosti: Probudila se svest građana, opozicija da usaglasi principe

Vesti 27. jan 202209:16 9 komentara
N1/ Ilustracija

Uprkos opustošenim institucijama, očajnim medijskim uslovima, pritiscima kojima su građani izloženi, proteklih meseci u Srbiji došlo je do izrazitog buđenja građanske, ekološke i političke svesti, koja može da donese značajne promene, poručila je grupa javnih ličnosti u apelu i pozvala opoziciju da usaglasi principe za borbu protiv režima.

Verujemo da je na predstojećim izborima ta promena moguća, istakli su u apelu koji je objavio Danas i ocenili da je Srbiji neophodna ne samo smena vlasti, već i preuzimanje odgovornosti za nove politike, koje će se spremno suočiti sa nataloženim problemima.

„Uz apsolutnu podršku izlasku opozicije u više programskih kolona i uverenje da politički i vrednosno srodne kolone zbirno imaju velike šanse za izborni uspeh, smatramo da je neophodno da se usaglase principi koji stoje iznad specifičnih programskih i usko partijskih ciljeva, a koji suštinski objedinjuju sve demokratske snage u borbi protiv jedinog protivnika – naprednjačkog režima“, istakli su u apelu.

Naveli su i osam zahteva za opoziciju za koje smatraju da odgovaraju volji velikog broja građana, među kojima je prvi da na predstojećim izborima i tokom predizborne kampanje sve stranke i koalicije zastupaju svoje autentične političke programe, ali uz obavezno uzajamno poštovanje, podršku i isticanje zajedničkog cilja – a to je smena aktuelne vlasti.

Traže da se stranke i koalicije dogovore oko zajedničkog predsedničkog kandidata, koji će kompetentno predstavljati vrednosti savremene, evropske Srbije, svesne svog identiteta i kulturnog nasleđa i koji će racionalno i odgovorno zastupati interese svih građana Srbije, promovišući univerzalne vrednosti suživota, saradnje, uzajamnog poštovanja i pomirenja svih naroda u zemlji i okruženju.

Zahtevaju i zajedničku i koordinisanu kontrolu izbornog procesa i zaštitu glasačkih kutija, kao i da se stranke opozicije nedvosmisleno i javno obavežu da neće ulaziti u bilo kakvu postizbornu saradnju i koaliciju sa partijama, udruženjima i pojedincima koji su direktno ili indirektno zloupotrebljavali Ustavom definisane nadležnosti najviših državnih institucija.

Traže i da se svi učesnici izbora već sada obavežu da će nakon smene aktuelne vlasti obezbediti uslove za neometano ispitivanje i utvrđivanje eventualnih zloupotreba koje su počinjene u ime ili za račun aktuelnih vladajućih političkih organizacija i njihovo sankcionisanje, kao i da opozicija po smeni vlasti bezrezervno podrži pravosudne organe u utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti pojedinaca uključenih u afere, „koje su devastirale Srbiju tokom decenije naprednjačke vladavine“.

Zahtevaju i da se po smeni vlasti obustave svi sporni projekti kojima se ugrožava zdravlje, priroda, kulturno nasleđe ili infrastruktura, da se stranke i koalicije izjasne o svom zalaganju za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Apel je potpisalo oko 50 javnih ličnosti, među kojima su Dušan Petričić, Dragoljub Bakić, Svetlana Bojković, Srđan Dragojević, Milena Dragićević Šešić, Vesna Rakić Vodinelić, Vesna Pešić, Dubravka Stojanović, Vesna Pešić, Vida Petrović Škero, Rodoljub Šabić, Dragan Velikić, Aida Ćorović, Kokan Mladenović, Sonja Biserko i drugi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare