Apel profesora univerziteta za zabranu rudarenja litijuma u Srbiji

Vesti 03. feb 202214:38 > 14:41 14 komentara
N1

Grupa od 40 profesora univerziteta i naučnih radnika apelovala je da Skupština Srbije odmah, pre aprilskih izbora, zabrani istraživanje i rudarenje bora i litijuma u celoj Srbiji.

Oni u apelu ističu da su rodoljubivi građani na brojnim javnim protestima širom Srbije glasno prihvatili zaključke naučne konferencije održane u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, da bi rudarenje bora i litijuma opasno zagadilo prirodu i ugrozilo nas i naše potomke.

Mi, naučnici i stručnjaci, čvrsto podržavamo kolege akademike i svoje sugrađane. Zahtevamo od vas, narodnih poslanika, da postupite u narodnom interesu, a ne u interesu inostranih kompanija. Pre nego što raspišete vanredne skupštinske izbore, zabranite zakonom istraživanje i rudarenje bora i litijuma u celoj Srbiji, navode naučnici.

Oni su poslanicim poručili da će novim, hitnim zakonom ispraviti brojne greške državnih organa u vezi izdavanja dozvola za istraživanje i moguće rudarenje, ali i podržati obećanja najviših zvaničnika da kompanija Rio Tinto neće smeti da rudari u Jadru ali i na drugim lokacijama u Srbiji.

Komentari (14)

Vidi sve komentare