N1 saznaje: Sud odbio zahteve za izuzeće koje su podneli Šarićevi advokati

Vesti 04. apr 202315:35 3 komentara
Shutterstock

Kako N1 saznaje, Apelacioni sud u Beogradu odbio je kao neosnovane zahteve advokata odbrane za izuzeće predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića i postupajućeg predsednika sudskog veća Dejana Terzića u postupku protiv Šarića i još 14 osoba optuženih za planiranje ubistva i niz drugih krivičnih dela.

Zahteve za izuzeće su podneli advokati Danilo Šarić – branilac Darka Šarića, Arsa Šarića i Duška Šarića, zatim advokat Dalibor Katančević – branilac Darka Šarića, Bojana Stanojkovića i Duška Šarića, advokat Marko Janković – branilac Darka Šarića, Dejana Lazarevića i Danila Odovića, kao i advokat Dimitrije Ilić – branilac po službenoj dužnosti Nikole Spasojevića.

Poslednji termin za pripremno ročište u ovom postupku je bio zakazan za 24. mart, ali je pripremno ročište odloženo, upravo zbog toga što je odbrana tražila pomenuta izuzeća.

POVEZANE VESTI:

Zanimljivo je da su advokati odbrane izuzeća zatražili tek kada je sudsko veće donelo odluku da se postupak razdvoji u odnosu na one okrivljene čiji branioci nisu bili prisutni na pripremnom ročištu. Sudsko veće se na ovo odlučilo kako bi postupak konačno počeo, imajući u vidu da je od 20. februara do 24. marta, bilo zakazano šest termina za pripremna ročišta u postupku protiv Šarića, advokata Lazarevića i drugih, a ukupno pet puta su ročišta odlagana do sad.

Razlozi odlaganja su uglavnom bili ti što pojedini branioci nisu bili prisutni na ročištu iz zdravstvenih razloga sve do poslednjeg, koje je odloženo zbog zahteva za izuzeće koje je tražila odbrana. Iako je Šarićeva odbrana ranije istakla da im „nije cilj odugovlačenje pripremnog ročišta u pritvorskom predmetu“, ovakav scenario podseća na opstrukciju, po uzoru na neke druge sudske slučajeve, uključujući i postupke protiv Šarića za šverc kokaina i pranje novca.

Produžen pritvor

Prošle nedelje, 29. marta 2023, Darku Šariću i dvojici pripadnika MUP-a, Danilu Stojanoviću i Milutinu Radovanoviću, koji su optuženi u ovom predmetu zajedno sa Šarićem, krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu produžilo je pritvor u trajanju od 60 dana, zbog opasnosti od bekstva i da će ponoviti isto krivično delo.

Podsetimo, advokat Dejan Lazarević, ujedno i drugooptuženi u ovom predmetu, proveo je deset meseci u pritvoru, od kada je uhapšen zajedno sa Šarićem 14. aprila 2022, kao deo Šarićeve organizovane kriminalne grupe. Lazareviću je Apelacioni sud polovinom februara ove godine ukinuo pritvor i odredio blažu meru zabrane napuštanja stana uz nošenje nanogice.

Kako je tužilaštvo navelo u optužnici, Darko Šarić je napravio plan sa svojim saradnicima da se iz „bezobzirne osvete“ ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina. Kako u tome nisu uspeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića, kako bi na taj način izgubio status svedoka saradnika.

Sve to je Šarić, dok je bio u pritvoru, sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima dogovarao u porukama kroz Skaj aplikaciju, za zaštićenu komunikaciju, na kriptovanom telefonu. To je otvorilo i pitanje, koje je do danas bez odgovora, kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u pritvoru u zgradi Specijalnog suda.

Darka Šarića je Apelacioni sud pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora (za godinu dana) od svoje prvobitne presude, Šarić je dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića, koji je tada osuđen na 15 godina zatvora.

U toku još jedan postupak

Takođe, u toku je još jedan postupak protiv Šarića. Reč je o ponovljenom postupku za pranje više od 20 miliona evra, za koje se sumnja da su stečeni švercom narkotika. Šarić je za to krivično delo bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se njemu i ostalim optuženima u tom postupku sudi ispočetka.

U ovom postupku na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal osim Darka Šarića i Dejana Lazarevića nalaze se i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (ranije Uroš Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić i Duško Šarić.

U pritvoru su Darko Šarić, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović i Uroš Radovanović (ranije Mišić), dok se u bekstvu i dalje nalazi sedmorica optuženih: Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Milan Vučinić, Arso Šarić i Duško Šarić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare