Apelacioni sud: Više ne postoje razlozi za zatvor Šariću, stoga – kućni pritvor

Vesti 24. dec 202116:2958 komentara
Izvor: N1

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i Nebojše Sretenovića, Petra Obradovića i Željka Vujanovića, a nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravnosnažnu presudu donetu u ovom postupku, utvrdio je da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali, pa je pritvor ukinut i određena je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

„Po nalaženju Apelacionog suda osobite okolnosti koje su opravdavale zadržavanje okrivljenih u pritvoru, protekom vremena provedenog u pritvoru (Šarić duže od sedam godina i devet meseci, a prvostepenom presudom osuđen na 15 godina zatvora, Vujanović skoro 12 godina (uključujući i kućni pritvor), a prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora, te Sretenović i Obradović duže od četiri godine, a prvostepenom presudom Obradović osuđen na 11 godina zatvora, a Sretenović na 10 godina zatvora) s obzirom i na fazu u kojoj se postupak nalazi, izgubile na svom intenzitetu i pritvor više nije nužna mera za obezbeđenje njihovog prisustva pred sudom i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka, te su se stekli uslovi da se odredi blaža mera – zabrana napuštanja stana u kome će okrivljeni boraviti, a radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor“, navodi se u

Povezane vesti

Dodao je da je Apelacioni sud nakon održane javne sednice odlučio da otvori pretres pred drugostepenim sudom, radi potpunijeg utvrđivanja činjenica vezanih za izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret. Pretres pred drugostepenim sudom je zakazan od 28. februara do 11. marta 2022. godine.

Darko Šarić je nepravnosnažno proglašen krivim da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je delovala u međunarodnim razmerama, da je u tom svojstvu imao planirane česte kontakte sa licima koja su osnovano sumnjiva da su pripadnici organizovane kriminalne grupe koja se još uvek nalaze u bekstvu, a osim toga postoji osnovana sumnja da je navedena organizovana kriminalna grupa za potrebe svog rada i delovanja svojim pripadnicima stavljala na raspolaganje falsifikovane putne isprave radi lakšeg i konspirativnijeg prelaska državnih granica zemalja u kojima je grupa delovala, te kada se navedeno dovede u vezu sa osnovanom sumnjom da je ova oraganizovana kriminalna grupa od prodaje opojne droge ostvarila veliki profit, Darko Šarić, koji se sumnjiči da je organizator te grupe, bi mogao da iskoristi za skrivanje i bekstvo od državnih organa Republike Srbije, na šta nesumnjivo ukazuje njegovo prethodno uspešno višegodišnje skrivanje radi izbegavanja krivičnog gonjenja za dela za koje je zakonom propisana dugogodišnja zatvorska kazna, budući da je u bekstvu do dobrovoljne predaje proveo duže od četiri godine iako je znao da se protiv njega vodi ovaj krivični postupak, ukazuje Apelacioni sud.

„Navedene okolnosti i dalje predstavljaju osobite okolnosti koje ukazuju da postoji osnovana bojazan da bi Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se od državnih organa Republike Srbije i na taj način ponovo mogao postati nedostupan državnim organima, ali po nalaženju Apelacionog suda, ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor“, ističe se u saopštenju.

Pljevljak Darko Šarić, kom se sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, biće prebačen u kućni pritvor, nakon što je u zatvorskom proveo više od sedam godina. Kako saznaje Nova.rs, pritvor mu je zamenjen blažom merom. On će biti smešten u kući svoje supruge Lane Popović.

Komentari

Vaš komentar