Tužilaštvo će ipak krivično goniti KC Vojvodine u slučaju preminulog pacijenta

Vesti 25. jan 202320:09 42 komentara
N1

Apelaciono javno tužilaštvo u Novom Sadu naložilo je Višem javnom tužilaštvu u tom gradu da nastavi krivično gonjenje Kliničkog centra Vojvodine, a po prijavi doktorke Mirele Erić zbog sumnje na nesavesno lečenje njenog brata Nebojše Erića tokom pandemije koronavirusa u julu 2020. godine, o čemu je N1 nedavno pisao.

Tužilaštvo je krivičnu prijavu doktorke Erić krajem prošle godine odbacilo, a na osnovu Izveštaja o vanrednom spoljnom nadzoru rada Kliničkog centra. U tom izveštaju, između ostalog, navodi se da „uvidom u medicinsku dokumentaciju nisu utvrđeni nedostaci u lečenju pacijenta Nebojše Erića“.

POVEZANE VESTI:

Doktorka Erić, ujedno i profesorka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže da veruje da je istupanje u javnost imalo veliki uticaj da Apelaciono tužilaštvo usvoji njen prigovor i donese ovakvu odluku.

„Očekujem da ću i ja biti pozvana da dam izjavu i da će istraga biti sprovedena detaljno. Iznošenje dokaza bih radije ostavila za sud, ali ukoliko bude potrebe sve dokaze mogu izneti u javnost“, kaže doktorka Erić za N1.

Sada se nada da će biti obavljen i temeljniji nadzor nad radom Kliničkog centra, a samim tim i do istine o tome da li je ili ne njen brat u toj ustanovi adekvatno lečen.

N1

„Svesna sam da je ispred mene još dug put do istine, ali se nadam da će pobediti profesionalizam, savest, etika i činjenice, jer u pitanju je ono što je najvrednije, a to je ljudski život“, dodaje ona za N1.

Podsećamo, brat doktorke Erić, Nebojša Erić, primljen je u Klinički centar Vojvodine početkom jula 2020. godine sa obostranom upalom pluća, da bi kroz nekoliko dana preminuo. Doktorka Erić tvrdi da je nesavesno lečen, odnosno da nije dobijao odgovarajuću terapiju kada je to bilo ključno za njegovo stanje, zbog čega je još u februaru 2021. godine podnela krivičnu prijavu protiv više lekara Kliničkog centra.

U martu te godine obavljena je unutrašnja kontrola rada koja nije pokazala propuste u radu, dok je spoljnu kontrolu Ministarstvo zdravlja tražilo tek u julu 2021. godine. Ta kontrola je obavljena tek kroz godinu dana, u septembru 2022. godine, nakon čega je izveštaj dostavljen u Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, posle čega je usledilo odbijanje krivične prijave doktorke Erić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare