Apelacioni sud potvrdio – 17 godina zatvora Mladenu Novakoviću Tocilu

Vesti 05. avg 202216:03 > 16:17 6 komentara
MUP RS

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu potvrdilo prvostepenu presudu Mladenovu Novakoviću poznatom kao Tocilo koji je za trgovinu drogom osuđen prvostepeno na 17 godina zatvora i još dvojici osuđenih iz njegove kriminalne grupe.

Podsetimo, presudom Višeg suda u Beogradu, Mladen Novaković je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina, a u koju kaznu mu je uračunata i ranije izrečena pravnosnažna kazna zatvora u trajanju od tri godine). U istom predmetu, okrivljeni Saša Nikolić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina i okrivljeni Velibor Cvetkov je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina. Takođe, od okrivljenih je oduzeto ukupno 76.580,43 grama heroina, ukupno 494,95 grama kokaina, 302,26 grama smese heroina sa paracetamolom i kofeinom, kao i 50,13 grama smese heroin sa kofeinom. Prvostepenom presudom oduzeto je i 98,01 grama smese kofeina i paracetamola, navedeno je u obrazoloženju Višeg suda.

Povezano:

Mladen Novaković je oglašen krivim jer je  od 2. avgusta do 13. novembra 2019. godine, na teritoriji Srbije i to na širem području Mladenovca, Niša i Južne Srbije, organizovao kriminalnu grupu zbog, kako je navednoe sa najtu suda, vršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. U tom periodu su, naveo je sud u presudi, Saša Nikolić, Velibor Cvetkov i NN lice postali pripadnici organizovane kriminalne grupe, prihvatajući zadatke Novakovića. Novaković je, utvrdio je sud, kao organizator stvorio plan u okviru koga je on kupovao heroin i organizovao neovlašćeni prenos te droge u blizini Mladenovca u ukupnoj količini od najmanje 76.578,43 grama. On je  pripadnicima te kriminalne grupe izdavao naloge na osnovu kojih je određivao vreme i mesta preuzimanja heroina, način prevoza, odnosno mesta i načine skladištenja heroina za njegovu dalju prodaju zainteresovanim kupcima.

Cvetkov je, nakon anagažovanja od strane NN lica, u blizini granice sa Bugarskom neovlašćeno držao heroin koji je Novaković prethodno kupovao. NN lice je Cvetkovu usmeno prenosilo naloge i instrukcije Novakovića vezane za mesto i vreme isporuke heroina, nakon čega je Cvetkov vozilima prevozio heroin do unapred dogovorenih mesta na širem području Mladenovca na kojima je predavao organizatoru Novakoviću i Nikoliću, koji su to prenosili i smeštali u skrovita i unapred pripremljena mesta tzv. „štekove“.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, odbilo je kao neosnovane sve žalbe i potvrdilo prvostepenu presudu.