Akcija progresivne Vojvodine: U Novom Sadu 38.000 novoupisanih birača, neki prijavljeni na adresi FK Kabel

Vesti 02. feb 202412:46
N1

Akcija progresivne Vojvodine tvrdi da je od aprila 2022. do decembarskih izbora u Novom Sadu, upisano više od 38.000 birača.

Ova politička organizacija je do podatka došla analizom javno dostupnih podataka i informacija dobijenih na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, koji se odnose na kretanje broja birača u Novom Sadu, prenosi portal 021.rs.

Akcija Progresivne Vojvodine tvrdi da je, sem manipulacije na pojedinim biračkim mestima, glavni mehanizam izborne krađe u Novom Sadu bilo ogromno povećanje broja novoupisanih birača.

Navode da, iako je broj birača povećan za 5.688 u periodu od godinu i po dana, što nije neuobičajeno s obzirom na ranije trendove, detaljnom analizom se vidi da je broj izbrisanih iz biračkog spiska za isti period premašio 32.000.

To uključuje oko 10.000 umrlih i lica koja su se u međuvremenu odselila u druge opštine, ali ne i iseljena u inostranstvo.

„Prostim sabiranjem broja izbrisanih lica iz biračkog spiska (32.000) i broja za koji se povećao ukupan broj birača (5.688) u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, dolazimo do podatka da je broj novoupisanih birača u tom periodu bio čak 38.000. Uzimajući u obzir da je oko 7.000 naših sugrađana u tom periodu steklo biračko pravo po osnovu punoletstva, to bi značilo da je u tom periodu bilo preko 30.000 doseljenih punoletnih osoba. Teoretski je nemoguće da je Novi Sad dobio preko 30.000 novih punoletnih građana za 20 meseci, ili u proseku za 50 više svakog dana“, navodi Akcija Progresivne Vojvodine.

Oni su otkrili da se novoupisani nalaze na adresama Fudbalskog kluba Kabel (Fruškogorska 34 i 36), Đačkog igrališta (Jirečekova 2), zanatskih radnji (Fruškogorska 16 do 36) i drugim sličnim lokacijama na kojima ne postoje stanovi i stambene zgrade.

Ovakvo prijavljivanje novih birača tumače kao sistematsko i organizovano prijavljivanje građana iz drugih opština ili okolnih država na adrese koje nisu predviđene za stanovanje, kako bi se uticalo na rezultate republičkih, a potom i lokalnih izbora.