Arheološki lokalitet uništen, prema najavama planira se izgradnja – auto placa

Vesti 04. okt 202219:33 17 komentara

Arheološki lokalitet Latinska crkva u Postenju u Novom Pazaru uništen je u potpunosti. Pre nekoliko dana, građevinskim mašinama uništeno je groblje, a onda i ostaci crkve. Jedan od vlasnika parcele na kojoj se nalazila Latinska crkva sa grobljem, samoinicijativno je organizovao rušenje svih ostataka na lokalitetu. Prema najavama, na tom mestu je planirano da se izgradi auto plac.

Kako saznaje N1, službe zaštite su na vreme obavestile gradsku inspekciju Novog Pazara o nedozvoljenim radovima na lokalitetu. Inspekcija očigledno nije sprečila vlasnika parcele u realizaciji njegovih planova, zbog čega je još jedan arheološki lokalitet u Srbiji nepovratno uništen.

Tek, posle nekoliko dana, inspektori su izašli na teren i zatvorili gradilište.

„Građevinska inspekcija u Novom Pazaru je 3.10. izvršila inspekcijski nadzor i utvrdila da je investitor izvršio uklanjanje zemljišta bez Rešenja o dozvoli izvođenja iskopa, tj. bez prijave izvođenja radova“, navodi inspekcija u rešenju.

Lokalitet Latinska crkva u Postenju u Novom Pazaru se nalazi na raskršću puteva Novi Pazar-Raška i Novi Pazar-Golija. Udaljen je oko 400 metara severno od Petrove crkve. Po predanju na lokalitetu su se nalazili crkva i groblje čiji su se nadgrobni spomenici videli do pred Drugi svetski rat.

Ostaci crkve podignute u Novom Pazaru otkriveni su 1982. godine i nazvana Latinska crkva. Bila je spomenik kulture o kojoj je brinuo Zavod za zaštitu spomenika Srbije i nalazila se u blizini Petrove crkve.

Na osnovu karakteristika živopisa naučnici su došli do zaključka da je izgrađena u prvoj polovini 14. veka. Crkva je stradala u prvim osmanlijskim prodorima u Rašku, krajem 14. veka

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare