Arhitekta: Banovina oštećena, sanacija još nije u toku a garaža se gradi i dalje

Vesti 07. dec 202217:21 14 komentara

Od vesti da je u zgradi Skupštine Vojvodine došlo do pucanja zidova i drugih oštećenja zbog izgradnje podzemne garaže prošlo je više od mesec dana, a tek pre dva dana oglasio se i Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada saopštenjem u kom se navodi da zahtevi te institucije prilikom projektovanja garaže kod Banovinskog kompleksa nisu ispoštovani. Predsednica društva arhitekata Novog Sada Ana Ferik Ivanovič kaže da je gradilišna dokumentacija kontradiktorna i nije potpuna, kao i da nisu ispoštovani svi konzervatorski uslovi.

Ona kaže da od nadležnih „nema suvislog objašnjenja o tome šta se radi na sanaciji nastalih oštećenja u zapadnom delu zgrade Banovine koji je bliži budućoj garaži“, kao i da je pokrajina naložila Tehničkom fakultetu da izradi elaborat o šteti i predlog sanacije.

Povezane vesti

Ferik Ivanovič kaže da su Društvu arhitekata najviše zasmetali konzervatorski uslovi, gde se kaže da je zabranjena bilo kakva izgradnja novih objekata na tom prostoru, posebno ako će ona ugroziti okolne objekte, a posle nekoliko rečenica se navodi da podzemna garaža može da bude i da ona samo stepenicama izlazi na parter. Takođe, projekat nije dobio saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.

„U statitičkim proračunama smo videli da su iskazali nekakvo sleganje tla, kada je na to ukazano, morali su da zaustave radove i potraže neko drugo rešenje. U samo jednoj tački dokumentacije sam videla da je obeleženo manje od tri metra udaljenosti šipova (za garažu) od postojećeg objekta, što je po nama malo. Nije trebalo ovoliko žuriti, nije nam jasno zašto se nastavlja sa radovima kad je došlo do oštećenja, još nije popisana ni sva šteta. Ovo što se desilo je nedopustivo“, ukazuje ona.

Ona ističe da je njihov cilj da ne dođe do novih oštećenja i da garaža bude izgrađena sa što manje oštećivanja okolnog prostora.

Dodaje da je uvid u nastalu štetu u zgradi Skupštine Vojvodine imala samo na osnovu fotografija, na kojima se vidi da je došlo do pukotina u zidovima i podovima.

Ocenjuje da svaka nova intervencija može da izazove novu štetu.

„Želimo da se ovo zaustavi, da se dođe do konkretnih rešenja, i da se tek onda nastavi sa gradnjom garaže“, poručuje.

Ističe da su nadležnima predlagali osnivanje radne grupe, da se sedne za sto i porazgovara o svim važnim pitanjima, kao što su saobraćaj i građevinarstvo, ali da nije bilo sluha za to.

„Nažalost, goruće teme se rešavaju na ulici, a to nije mesto za to, pozvali smo gradonačelnika da sednemo za sto, ali on nam se ne javlja“, navodi Ferik Ivanovič.

N1

Dodaje da arhitekte iz Društva smatraju da je trebalo izabrati potpuno drugu lokaciju za gradnju podzemne garaže.

Ističe da je građevinska dozvola data na osnovu nepotpune dokumentacije i da traže od grada da natera investitora da uradi sve po zakonu.

Upitana kako komentariše ocenu Zavoda za zaštitu spomenika da je udaljenost šipova od zgrade Banovine od tri metra dovoljna, ona kaže da ako je zakon propisao da mora da se pribavi saglasnost Zavoda, „onda je svejedno da li sam ja rekla da je tri metra udaljenosti malo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare