Arhitektkinja: Cerak ugrožen novim Planom generalne regulacije Beograda

Vesti 28. jan 202208:36 23 komentara
Cerak
Filip Krainčanić/Nova.rs

Autor i glavni odgovorni projektant beogradskog naselja Cerak Vinogradi, arhitekta Milenija Marušić izjavila je da bi novim Planom generalne regulacije Beograda mogao biti narušen integritet tog naselja, piše Nova.rs.

„Urbanistički plan Ceraka je kulturno dobro, a Vesićeva ekipa ga preko noći menja“, istakla je ona u apelu upućenom redakciji portala.

Povezane vesti

Marušić apeluje da nadležne institucije u Republici i gradu, počev od Komisije za planove grada Planom generalne regulacije Beograda i njegovim aktuelnim izmenama poštuju urbanističko-tehničku dokumentaciju na osnovu koje je naselje Cerak Vinogradi projektovano, izgrađeno i proglašeno za kulturno dobro.

Kako je navela, umesto da se bavi urbanističkom zaštitom celine, koja u režimu potpune zaštite datira od 2003. godine, a u statusu kulturnog dobra od 2014-2019. godine, i da propiše neophodnu izradu projekta revitalizacije, izgradnje projektovanih uslužnih sadržaja i parkinga, održavanja i obnove, izmena i dopuna Plana propisuje izradu novog urbanističkog plana – Plana detaljne regulacije naselja.

Upitala je nadležne šta znači izrada tog plana za naselje sa najvišim stepenom nacionalne zaštite u situaciji kad se ne poštuje, odnosno stavlja van snage i upotrebe bazna urbanističko arhitektonska dokumentacija,

Milenija Marušić traži odgovore i na pitanja čemu to služi, u čiju korist se radi i šta preispituje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare