Ašanin: Ovo je epidemija nevakcinisanih

Vesti 22. sep 202114:13 122 komentara
Koronavirus
REUTERS/Zorana Jevtić

Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin rekao je da je ovo epidemija nevakcinisanih. "Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti", izjavio je Ašanin za RTS.

Ašanin kaže da je aktuelna situacija u KCS, odnosno u njenim kovid bolnicima, i dalje teška, i da prema njihovim procenama postoji tendencija pogoršavanje situacije.

„U ovom momentu, u danu za nama, imamo u kovid bolnici Batajnica 806 pacijenata, od kojih je 98 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, 63 pacijenta su na respiratoru, a imali smo u pethodnom danu 63 prijema“, kaže Ašanin za RTS.

„Infektivna klinika puna“

Povezane vesti

Kad je reč o Klinici za infektivne i tropske bolesti, kaže, potpuno je popunjena, traži se krevet više, te da im se često dešava da čim se oslobodi neki krevet, prime novog pacijenta.

„U danu za nama, u prijemno-trijažnoj ambulanti imali smo veliku gužvu. Iz dana u dan, imamo preko 200 pacijenata za pregled. U danu za nama primili smo 17 pacijenata, 14 pacijenata nam je u jedinici intezivnog lečenja“, kaže doktor Ašanin.

Na pitanje da li se razmišlja da se još neka klinika KCS-a vrati u kovid sistem, odgovara da su kao zdravstvena ustanova, spremni na sve moguće scenarije.

„Spremni smo da uradimo sve što nam Ministarstvo zdravlja naredi. Ali u ovom momentu, sa kovid bolnicom Batajnica i Infektivnom klinikom, ne planira se da neki dodatni delovi KCS-a ulaze u kovid sistem“, dodaje Ašanin.

„Oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano“

Ovo je epidemija nevakcinisanih, ističe i podseća da su u Batajnici do ovog momenta primili 10.773 pacijenta, u jedinici intezivnog lečenja 2.904, a da u trenutno imaju 98 pacijenta.

„Karakteristika te intezivne nege je da je oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano. Analizirali i one pacijente koji su nam umrli u kovid bolnici Batajnica i Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenta“, upozorava Milika Ašanin.

„I vakcinisani da se štite“

Poručuje i da oni koji se vakcinišu ne treba da smatraju da su potpuno zaštićeni od zaražavanja, već da i dalje treba da se štite.

„Takođe, želimo da im poručimo da oni koji su vakcinisani, uglavnom prolaze mnogo bolje, sa blažim formama bolesti i uglavnom su zaštićeni od teških forma bolesti i umiranja“, ukazuje Ašanin.

Objašnjava da je KCS potpuno otvoren i za nekovid pacijente, te da su angažovani u tri segmenta: ambulantni pregledi, dnevne bolnice i stacionarni deo, te da IZIS funkcioniše.

Na pitanje šta je sa pacijentima koji čekaju operaciju, Ašanin kaže da se trude da tom zadatku odgovore, te da su od početka godine do danas uradili oko 30 hiljada operacija na njihovim hirurškim klinikama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare