Vajar posetio spomenik: Ne znam koliko novca je potrošeno, još mi stižu računi

Vesti 13. feb 202122:23 > 22:5081 komentara
Izvor: Beoinfo

Ruski vajar i autor spomenika Stefanu Nemanji Aleksandar Rukavišnjikov posetio je sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem Savski trg u Beogradu, na kome se nalazi njegovo delo, jer zbog zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje njegovom otkrivanju. Na pitanje novinara o ceni spomenika, Rukavišnjikov je odgovorio da ne zna koliko novca je potrošio, jer mu još stižu računi.

“Ni gospodin Vesić ni ja vam ne možemo reči istinu koliko košta spomenik, jer ja zaista ne znam koliko sam novca potrošio za ovaj spomenik. Još mi pristižu računi koje plaćam” odgovorio je Rukavišnjikov na pitanje Nova.rs koliko je koštao spomenik i na molbu da dozvoli gradskim vlastima, odnosno Vesiću da objavi cenu spomenika, pošto je sam Vesić pre nekoliko dana rekao da je upravo ruski vajar tražio da cena spomenika bude tajna dok radovi ne budu završeni.

Ruski vajar je dodao da ima saradnika, koga zna i Vesić i koji se zove Alan, a koji “stalno nešto mudruje kada skuplja i sabira račune”.

“On sve vreme nešto komplikuje, ja se nerviram, on sve nešto piše u svesku, različita dugovanja, i ja mu kažem ‘je li možeš ti da sabereš sve i da nam kažeš koliko smo istrošili sredstava’, a on kaže ‘ne mogu, zato što još uvek pristižu računi. Ne znamo koliko smo potrošili” objasnio je Rukavišnjikov i rekao da još nisu isplatili ni sve račune za samu figuru spomenika.

Nije odgovorio ni na pitanje koliku cenu spomenika su dogovorili kada su ugovarali posao.

Na to se u razgovor ubacio i zamenik gradonačenika Goran Vesić koji se gostu iz Rusije zahvalio na odgovoru i ocenio da je pitanje “još jedan od ružnih pokušaja” da se govori o spomeniku.

“Slažem se sa damom, meni je isto u interesu da znam da li sam išta zaradio ili sam u minusu” prokomentarisao je gost iz Rusije Vesićevo negodovanje povodom pitanja Nova.rs.

Rukavišnjikov nije odgovorio na pitanje Nova.rs da li je bilo naknadnih zahteva iz Beograda da menja pojedine segmente spomenika i da objasni zašto je krst iz početne verzije spomenika u finalnoj zamenjen mačem.

Beoinfo

Rukavišnjikov je istakao da je za njega bila velika čast i da se obradovao što je pobedio na konkursu.

„Obradovao sam se zato što ovde imam mnogo prijatelja i zato što su Srbi zaista poseban narod, pogotovo za Ruse. Znate kako to biva, prvo se raduješ, a potom radiš. Shvatio sam značaj Stefana Nemanje radeći na ovom spomeniku“, rekao je Rukavišnjikov, prenosi Sputnjik.

Ruski vajar je naveo da je razmišljao kako da uradi spomenik i da je hteo da on bude i moderan i tradicionalan, kao što je i Beograd.

Napomenuo je da je prvi put radio spomenik takvih dimenzija i da je to bio izazovan posao.

„Treba da prođe vreme da se ljudi naviknu na spomenik, a ja se zaista nadam da će tako biti“, kazao je Rukavišnjikov.

Vesić je rekao da ima čast da u ime Beograda pozdravi akademika Rukavišnjikova.

„Na ovaj način pokazujemo kako se grad menja i kako napreduje. Hvala vam na ovom spomeniku“, rekao je Vesić.

Na izradi spomenika osnivaču srpske srednjovekovne države radilo se oko godinu i po dana i u tome je učestvovalo oko 120 majstora i saradnika Rukavišnjikova.

Da bi tako visoka skulptura bila stabilna, unutar nje je postavljena jaka čelična konstrukcija. Oko tri metra spomenika je pod zemljom, a 21 metar iznad zemlje.

Komentari

Vaš komentar