Autorka haštaga #NisamPrijavila: Rekla sam „e, nećeš ga majci više“

Vesti 27. dec 202119:25 13 komentara
dejana stošić deksi
N1

Sve više devojaka i žena deli svoja iskustva preko haštega #NisamPrijavila na Tviteru u kojima objašnjavaju svoje razloge zbog kojih se nisu obratile policiji, tužilaštvu, prijateljima, porodici i svima koji im nisu verovali kada su doživljavale nasilje. Devojka koja je osmislila taj haštag Dejana Stošić Deksi objasnila je za N1 da je javno progovorila jer se osećala licemerno, budući da radi sa žrtvama nasilja, a da ga prva nije prijavila.

„Okidač je bila cela ta situacija sa Ninom i njenom sestrom, dve devojke koje su optužile jednog repera za nasilje. Jedna je čak otišla u policiju i policajci su se samo smejali. Kada to stavimo na sve one godine i godine kroz šta sve žene prolaze u Srbiji, i sa svim stvarima koje su se desile od početka godine – Danijelom Štajnfeld, Milenom Radulović i sve redom – kao da na kraju godine sve bukne i prsne, i ja sam prsla i rekla sam ‘e, nećeš ga majci više'“, istakla je Stošić u Danu uživo N1.

POVEZANE VESTI:

Objasnila je da se osećala licemerno, budući da radi sa žrtvama nasilja, a da ga prva nije prijavila.

„I jednostavno sam pustila i posle 10 minuta sam videla da će baš da bukne“, kazala je i dodala da joj je i žao i drago zbog toga.

Izrazila je nadu da sve ovo nešto znači i da „devojke koje dođu posle nas neće morati sve ovo da proživljavaju i da ih neće biti strah da prijave nasilje“.

Upitana o komentarima onih korisnika Tvitera koji se podsmevaju ženama koje su progovorile o nasilju, ili tvrde da su one same krive za to što im se dogodilo, Stošić je kratko odgovorila „debili su svuda“, pa nastavila:

„Postoje ljudi koji neće da shvate da je problem u njima, a ne u svima ostalima. Postoje takvi komentari: ‘dobro, a šta si nosila’, ‘vidi kako izgledaš’, ‘kakve slike postavljaš’, ‘#nijesedesilo’, ‘ti si previše debela da te neko silije’…“

Istakla je i da je veliki problem što ženama sa invaliditetom često ne veruju da su žrtve, jer imaju invaliditet.

Kazala je, međutim, da se s druge strane pojavio i haštag #NisamPrijavio, gde su miškarci počeli da govore o nasilju koje su preživeli.

Na pitanje kako devojčicama sa kojima radi objašnjava šta je nasilje, Stošić je odgovorila: „Ako tebe dečko udari po zadnjici i tebi se to sviđa, to nije nasilje, a ako ti se ne sviđa, to jeste nasilje. Ono što je nasilje za mene, to ne mora da bude i za tebe.“

Ukazala je i da nasilje ne mora da bude samo fizičko, odnosno da je nasilje i kada je neko bolesno posesivan, kad vas neko emotivno ucenjuje, kada vas tera da radite stvari koje ne želite, kada vam neko uzima platu…

Stošić je rekla i da devojčice od 15, 16 godina često i ne znaju kako zdrava veza treba da izgleda, i da bi zato u školama moralo da se uvede seksualno obrazovanje.

Gošća Dana uživo je upozorila i je prošle godine bilo čak 30.000 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja, a da je od toga samo 2.667 prijava procesuirano, a tek 669 nasilnika je završilo u pritvoru.

Upravo ta tužna statistika obeshrabruje žene da prijave nasilje, ukazala je Stošić.

„Žrtve su imale uglavnom slično iskustvo“

U Dan uživo uključila se i novinarka Dojče velea Olivera Živković , autorka teksta „Sto razloga zašto #NisamPrijavila“ u kojem je nabrojala ključne razloge zbog kojih korisnice Tvitera nisu prijavile nasilje.

Analizom tvitova utvrdila je, kako kaže, da žene koje su progovorile uglavnom imaju slično iskustvo, preživele su slične vidove nasilja i iz sličnih razloga ga nisu prijavile.

„Najviše zabrinjava da nisu verovale institucijama, mislile su da neće ništa biti“, navela je Živković i istakla da su pojedine žrtve čak psihoterapeuti obeshrabrivali da prijave nasilje.

Podsetila je da su i zakoni danas poboljšani, da je primera radi proganjanje sada krivično delo, i da postoje pravni instrumenti koji mogu da zaštite žrtve.

„O nasilju treba pričati“

Direktorka Viktimološkog društva Srbije Jasmina Nikolić rekla je u Danu uživo da je, iako 20 godina radi sa žrvama nasilja, bila iznenađena brojem tvitova sa haštagom #NisamPrijavila.

Osnvona poruka je, kako je rekla, da se ne polazi od toga da institucije neće pomoći i da o nasilju treba pričati.

„Da li su to NVO, SOS telefoni… dobro je podeliti sa nekim ko vas razume. NVO će dati tačne instrukcije kako da se prijavi nasilje“, poručila je Nikolić.

Institucije nekad iznevere osobe koje se jave, rekla je Nikolić ali je podvukla da je bitno da se ne ćuti i da je potrebno ohrabriti žrtve da javno govore o svom iskustvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare