AŽC: Pojedini mediji promovišu prostituciju, tužilaštvo da reaguje

Vesti 18. apr 202216:03 1 komentar
Autonomni ženski centar

Autonomni ženski centar (AŽC) pozvao je Republičko javno tužilaštvo da ispita osnov za pokretanje postupka protiv medija koji, kako kažu, reklamiraju prostituciju.

Pročitajte još:

AŽC se odlasio povodom, kako se navodi, sve češćih nastupa u medijima Mihaila Maksimovića, osuđenog pravosnažno za posredovanje u vršenju prostitucije.

Navodeći da je prema Krivičnom zakoniku zabranjeno propagiranje prostitucije putem sredstava javnog informisanja, AŽC ukazuje da to međutim ne sprečava mnoge medije da ga pozivaju kao relevantnog sagovornika na temu prostitucije, kao i da promovišu njegovu knjigu nastalu na osnovu iskustava vršenja krivičnog dela za koje je osuđen, piše u saopštenju.

Istovremeno, AŽC apeluje na medije da o problemu prostitucije, kao jednog od najtežih oblika muškog nasilja nad ženama, izveštavaju poštujući Zakon o javnom informisanju i medijima, Kodeks novinara Srbije i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji naglašavaju poštovanje dostojanstva ličnosti, a posebno žrtava nasilja, uključujući seksualno nasilje i seksualnu eksploataciju.

Imajući u vidu da Zakon o javnom redu i miru predviđa prekršajnu odgovornost ne samo osoba koje su u prostituciji, već i korisnika usluga prostitucije, smatramo da je postupanje medija koji iznose samo imena žena u prostituciji, dok se imena korisnika štite, licemerno, jer se, kao i uvek, osuđuju žene koje su u prostituciji, ali ne i muškarci koji su korisnici, dodaje AŽC.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare