Babićev vozač kaznu za Doljevac počeo da služi u Zabeli: Ne zna se da li je i odslužio

Vesti 14. feb 202412:44 14 komentara
N1

Ono što niški sudovi koji su ga osudili ne znaju, a umesto odgovora Uprava za izvršenje krivičnih sankcija upućuje na tekstove tabloida, zna Drugi osnovni sud u Beogradu koji je novinarima Južnih vesti dostavio informacije da je osuđeni za nesreću u Doljevcu Dejan Stanojević 23. maja 2022. godine počeo da izdržava kaznu zatvora u požarevačkoj "Zabeli". Ipak, ono što ne znaju je koliko je od ukupne kazne zatvora u trajanju od 4,5 godina odslužio, a za to i druge detalje upućuju na KPZ Požarevac.

Da se zvanično ne zna od kada je i gde u zatvoru vozač bivšeg direktora Koridora Zorana Babića, koji je krajem 2021. godine odlukom Apelacionog suda u Nišu pravnosnažno osuđen na 4,5 godina zatvora – nedavno je novinarima ukazao advokat porodice Stanike Gligorijević koja je pre pet godina poginula na naplatnoj rampi u Doljevcu.

Pre nedelju dana Južne vesti su objavile da niški sudovi takođe tvrde da nemaju informacije o izvršenju kazne Dejana Stanojevića, a Uprava za izvršenje krivičnih sankcija koja je za to nadležna je umesto zvaničnih odgovora poslala poštom linkove do tekstova tabloida, u kojima nisu ni bili izvor, jer zvaničnih izvora u njima nema.

POVEZANE VESTI

Ono što su tabloidi „saznali“, bez zvaničnih izvora, a na šta je uputila Uprava, je da se Stanojević 24. maja 2022. godine javio u požarevački zatvor.

Ipak, zvanične informacije ovog puta jesu stigle od Drugog osnovnog suda u Beogradu – da je zatvorsku kaznu počeo da izdržava dan pre objave tabloida.

„Osuđeni je stupio na izdržavanje predmetne kazne zatvora dana 23.05.2022. godine. Osuđeni predmetnu kaznu zatvora izdržava u KPZ Požarevac – Zabela, gde je upućen u skladu sa odredbama Čl. 49 st. 1 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i Čl. 8 Pravilnika o upućivanju osuđenih, prekršajno kažnjenih i pritvorenih lica u zavode za izvršenje krivičnih sankcija“, odgovaraju iz Drugog osnovnog suda u Beogradu.

Međutim, nisu odgovorili novinarima koliko je kazne do sada odslužio, s obzirom na to da je ranije zvanično objašnjeno da će mu se računati i vreme koje je proveo u pritvoru.

Novinare su uputili da te informacije potraže iz požarevačkog zatvora.

„Za sva pitanja koja se tiče izdržavanja predmetne kazne zatvora, eventualnog prekida i ostatka iste, potrebno je da se podnosilac zahteva obrati KPZ Požarevac, kao isključivo nadležnom za navedena pitanja“, piše u njihovom odgovoru.

Ono što jesu odgovorili je da je Babićev vozač jednom tražio odlaganje izvršenja kazne, a razlozi koje navode u Zakonu su zbog bolesti i posla zbog koga može nastati znatna šteta, ali kažu da je njegova molba bila odbijena.

„Osuđeni je u postupku izvršenja predmetne kazne zatvora koji je vođen pred Odeljenjem za izvršenje krivičnih sankcija Drugog osnovnog suda u Beogradu, podneo jednu molbu za odlaganje izvršenja kazne, dana 24.02.2022. godine, u kojoj se pozvao na razloge za odlaganje predviđene odredbama Člana 59 st. 1.1 i 7 Zakona o izvrešenju krivičnih sankcija, a koja molba je odbijena rešenjem predsednika Drugog osnovnog suda u Beogradu od dana 23.03.2022. godine“, navode iz beogradskog suda.

Novinari Južnih vesti su informacije o tome koliko je kazne do sada Stanojević odslužio, da li je bilo prekida i kada i kakav je njegov status zatvorenika, tražili od požarevačkog zatvora i odgovore očekuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare